Noua sală de antrenamente a Clubului Sportiv Temerarul, inaugurată la Șelimbăr

Noua sală de antrenamente a Clubului Sportiv „Temerarul” a fost inaugurată în seara de 12 martie la Șelimbăr, pe str. Câmpului nr. 30, la demisolul pensiunii „Teodora”, în prezența a circa 15 copii și a invitaților (autorități locale, prieteni ai sportului, jurnaliști ș.a.). Acest spațiu dedicat sportului a fost gândit și finanțat de familia filantropului Nelu Șapera, în întâmpinarea eforturilor antrenorului de judo Ionel Chiovianu și a nevoilor comunității locale.

Copiii care se antrenează pentru judo de performanță vin din mai multe zone (Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie) și se întâlnesc în această nouă sală de sport, pusă cu generozitate la dispoziție de familia Șapera din Șelimbăr. În afară de elevii selectați pe grupe de vârstă pentru antrenamente de performanță, mai pot beneficia de activități sportive și de fitness chiar și părinții acestora sau orice amator. Pe lângă judo, mai există grupe de copii care exersează karate, taekwondo sau dansuri populare. Accesul elevilor se face gratuit, iar pentru adulți, contra cost. În afară de sala de antrenament, spațiul este dotat cu aparate de gimnastică, benzi de alergare, biciclete de interior, instalații de forță, vestiare și dușuri (separate pentru copii și adulți). Deși inaugurarea oficială a avut loc abia acum, sala de antrenamente este deja folosită zilnic și prezintă potențial major de dezvoltare pentru comunitate.

Antrenorul de judo Ionel Chiovianu povestește că, înainte să se materializeze inițiativa familiei Șapera, Clubul Sportiv „Temerarul” își desfășura antrenamentele la Cisnădie, într-o sală amenajată treptat în incinta unei fabrici. Cu timpul, s-au obținut fonduri europene pentru hala de producție, iar spațiul sportiv a fost nevoit să se mute. Prin mâinile lui Ionel Chiovianu, proaspăt pensionar, dar activ în continuare, au trecut multe generații de sportivi. Cel mai mult se mândrește însă cu sibianul Daniel Natea, de trei ori medaliat cu bronz la europenele de judo și participant la Jocurile Olimpice din 2016, pe care l-a format de mic pentru performanță. În seara inaugurării sălii de sport din Șelimbăr, ucenicul a luat locul maestrului și a condus cu profesionalism antrenamentul demonstrativ al celor circa 15 copii prezenți.

Daniel Natea își amintește că, pe vremea când el era copil și mergea la antrenamente îndrumat de Ionel Chiovianu, exista un anume stil de judo. În prezent, există alt stil de judo și lucrurile sunt în permanentă transformare. „Când am început eu, prima lună se exersau numai căderi. Asta nu se mai poate face acum, că îți pleacă elevii după primele ședințe. Trebuie să începi prin joacă și să ajungi, treptat, la Judo. Sportul îi dezvoltă pe copii, îi face să acccepte provocările, să învingă temerile, să își disciplineze fizicul și psihicul, să se întărească. În Judo secretul e să schimbi cât mai des partenerul de antrenament, ca să nu te plafonezi. În România din păcate încă se practică stilul vechi, cu loturi naționale, să fii 11 luni pe an în antrenamente. Afară nu e așa. Nici nu te poți aștepta după primele 6 luni de zile deja să devii campion. Ar trebui diversificat și sistemul de recompensare a tinerilor sportivi. Acum la 14 ani sunt copii care au peste 100 medalii și nu mai știu ce să facă mai departe. Pentru a ajunge la Olimpiadă, un debutant trebuie antrenat încă 8 ani de zile. Există grupe de juniori, de tineret și, apoi, de seniori. La seniori e cu totul alt stil, sunt abordări paralele cu tot ce ai deprins anterior. Trebuie să ai foarte multă răbdare cu începătorii până îi formezi”.

“- Te lași vreodată pus la podea de unul dintre cei mici?

– Dacă intră bine, îl las, dacă nu, nu-l las până nu se învață să abordeze cum trebuie.

– Te bate gândul să te tragi mai aproape de casă?

– De la Sibiu niciodată n-am plecat. Întotdeauna revin aici” – mărturisește judoka Daniel Natea.

Revenind la activitățile și proiectele Clubului Sportiv „Temerarul”, deocamdată la Șelimbăr funcționează o grupă de copii începători (de clasa 0, 1 și 2) și o grupă de copii avansați (13-15 ani), însumând 31 de elevi. Patru judoka din grupa de avansati s-au calificat recent pentru Naționale. Antrenamentele se desfășoară în cursul după-amiezii. Pentru cei mai pregătiți dintre „temerari”, următoarea deplasare va fi pe 23 martie în Ungaria, dar mai sunt în program și concursuri în țări precum Austria, Italia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Bosnia, Serbia ș.a., și, bineînțeles, și competiții interne. Aceste ieșiri peste hotare au fost întotdeauna sponsorizate de familia Șapera și de către părinți. Alte două evenimente sportive locale se desfășoară anual, Cupa „Speranțelor” (iunie) și Cupa „Temerarul” (septembrie) la care, pe bază de reciprocitate, participă sportivi din țările care i-au găzduit anterior pe sportivii noștri, precum și cluburi din țară. Aceste două turnee sunt sponsorizate de frații Arimie (Karpaten Meat), foști judoka, și de Primăria Sibiu.

Pe lângă disciplina fizică, se pune un accent deosebit și pe formarea caracterului. În acest sens, sala de antrenamente e dominată de portretul lui Jigoro Kano, inventatorul judo-ului modern, și de un panou cu 10 reguli morale dictate de acesta pentru orice practicant al nobilului exercițiu.

Vrei să știi mereu ce se întâmplă în comunitate? Te ținem la curent cu tot ce e nou și important! Cu un simplu LIKE ești conectat la tot ce contează în Şelimbăr.

 

 

 

 

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.