Majoritatea tinerilor români visează la o viață mai bună în străinătate

Mai mult de jumătate dintre tinerii români, cu vârste între 14 și 29 de ani, își doresc să experimenteze viața într-o altă țară pentru cel puțin șase luni, conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert.

Motivele dorinței de emigrare

Dezvăluirile studiului arată că 8% dintre tineri au o dorință foarte puternică de a pleca, 11% au o dorință puternică, iar 32% manifestă o dorință moderată de emigrare. În același timp, 49% dintre respondenți au afirmat că nu au intenția de a pleca sau nu știu.

Studiul evidențiază că tinerii din sud-estul Europei, în general, au o intenție ridicată de emigrare, iar în anumite regiuni, precum Macedonia de Nord, Albania și Turcia, mai mult de un tânăr din trei exprimă o dorință (foarte) puternică de a se muta în străinătate. Comparativ, în Bulgaria, România și Croația, această dorință se regăsește la mai puțin de unu din cinci tineri.

Compararea cu alte regiuni

Un aspect semnificativ este că 1 din 5 tineri români manifestă o dorință puternică sau foarte puternică de a se muta în altă țară, un procent redus în comparație cu altele din regiune. În rândul țării noastre, 15% dintre tineri își exprimă dorința de a emigra permanent, fiind un procent mai ridicat în rândul femeilor și tinerilor din orașe, în timp ce 10% ar dori să trăiască în străinătate timp de cel puțin 10 ani.

Rădăcini economice ale emigrației

Motivele conforme cu dorința de emigrare sunt economice, tinerii căutând un nivel de trai mai bun, salarii mai mari și mai multe oportunități de angajare. Cele mai frecvente motive de emigrare pentru tinerii din România includ îmbunătățirea nivelului de trai (26%), salarii mai mari (24%), posibilități mai bune de angajare (9%), educație superioară (8%) și corupția din țară (7%).

Se observă că intenția de emigrare este mai frecventă în rândul tinerilor cu un statut economic autoperceput scăzut. În cazul celor care consideră că le ajung banii doar pentru strictul necesar, 57% exprimă o dorință puternică de a emigra, comparativ cu doar 15% dintre tinerii care își pot permite să își acopere toate necesitățile.

Contextul studiat

Informațiile au fost colectate de Ipsos în 2024, printr-un sondaj online ce a implicat 8.925 de tineri reprezentativi pentru 12 țări din sud-estul Europei, inclusiv România.

Sursa: Ziarul Financiar.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.