Elevii cer mai multe drepturi în noul Statut: odihnă, timp liber și dispozitive electronice
Părinții și elevii vor putea cere, verbal sau în scris, profesorilor să justifice nota de la lucrările scrise, iar termenul în care pot face acst lucru va fi triplat, de la maximum 5 zile ( cum este în prezent), la maximum 15 zile, potrivit Statutul elevului, varianta 2023, care a fost aprobată prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023.
Voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor au depus, la data de 1 februarie 2024, la registratura Ministerului Educației, un proiect Proiect al “Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi, inclusiv din Sibiu și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.
În situația în care argumentele prezentate verbal de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau reprezentantului legal poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise, se arată in Normele noului Statut.
In plus, în Proiectul propus de organizaţia Salvaţi Copiii, elevii solicită drepturi noi, cum ar fi: cel la odihnă și timp liber; o reglementare clară a temelor, astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea lor; includerea în noul statut a dreptului de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învățământul online și pentru resursele educaționale virtuale.
Deasemenea, Poiectul introduce o procedură pentru protecția elevilor care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceștia să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ şi doreşte să îmbunătățească regulile privind răspunderea disciplinară a elevilor, corelată cu prevederile Codului civil, astfel încât aceasta să înceapă odată cu vârsta de 14 ani.