Zi de sărbătoare la Veștem – 555 de ani de la prima atestare documentară și 55 de ani de existență a Grupului Vocal Vestala, celebrați în prezența Ministrului Culturii Raluca Turcan

Duminică, 12 noiembrie, veștemenii au fost invitați la o sărbătoare cu totul și cu totul specială – aniversarea a 555 ani de la prima atestare documentară a satului Veștem, și aniversarea a 55 de ani de existență a Grupului Vocal VESTALA.

sursa foto : Facebook PNL Șelimbăr

Alături de primarul comunei, Marius Grecu, și Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a luat parte la evenimentul atât de așteptat de către comunitatea in Veștem. ”Nu pot să nu aduc un cuvânt de mulțumire față de primarul dumneavoastră, prietenul meu, Marius Grecu. Un om care vă este dedicat, care slujește comunitatea, care de fiecare dată se gândește cum să atragă proiecte. Chiar dacă vremurile sunt grele, să știți că primarul unei comune este cel care poate să schimbe viața unei comunități, și Marius Grecu face asta!” a transmis aceasta în cuvântul de deschidere al evenimentului.

Ministrul Culturii a avut cuvinte de laudă și pentru profesoara Maria Neghină, cea care de 50 de ani este îndrumătorul grupului vocal sărbătorit ieri. ”Dincolo de 555 de ani de existență a comunității, avem și 55 de ani de viață a unui grup de folclor care vă poartă numele și renumele – grupul Vestala.(…) Pentru noi vorbește tradiția, și în momentul în care în școală promovezi tradiția, îi înveți pe copii ce înseamnă rădăcinile, lucrul acesta te face să fii un om remarcabil în devenirea comunității. Doamna Neghină face lucrul acesta și îi mulțumesc, și o aplaud.” a incheiat Raluca Turcan.

În cadrul evenimentului s-a făcut o trecere amplă și prin istoria satului Veștem, cei prezenți putând afla, din prezentarea colonelului în rezervă Alexandru Bucur, o mulțime de informații interesante despre prima atestare documentară a satului, despre descoperirile unor artefacte care datează încă din Epocile Pietrei Cioplite și a Bronzului. Colonelul Bucur le-a relatat celor prezenți că pe teritoriul satului s-a descoperit chiar și un mic fragment de cimitir dacic, care conține urne și oseminte. Un moment important în istoria Veștemului îl reprezintă stabilirea taberei lui Mihai Viteazu pe locul actualmente denumit ”lacul Taberii”, între Veștem și Mohu. Dar aflăm de la domnul Bucur că Mihai Viteazu nu e singura personalitate care a marcat acest teritoriu, și le-a povestit celor prezenți despre Mitropolitul Teodosie Veștemeanul al Țării Românești – primul ierarh care a slujit în limba română, despre primarul Ioan Mărginean – delegatul Veștemului la Marea Adunare Naționala de la 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, dar și despre academicianul Aurel Moga – medic, ministru al sănătății, recunoscut pentru toată opera medicală.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată unui moment artistic susținut de către Grupul Vocal Vestala, din componența căruia face parte chiar si vice-primarul comunei, veștemeanul Cornel Oană.

A fost un eveniment plin de emoție, de care s-au bucurat organizatorii și participanții deopotrivă, un eveniment prin care s-a marcat cum se cuvine trecutul acestei comunități, și tradițiile care au făcut-o să prospere.

Vrei să știi mereu ce se întâmplă în comunitate? Te ținem la curent cu tot ce e nou și important! Cu un simplu LIKE ești conectat la tot ce contează în Şelimbăr.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.