Focar de pestă porcină la Cârța – Au fost sacrificați doi porci

Prefectura Sibiu a anunțat marți dimineață că a fost depistat un focar de pestă porcină pe raza localității Cârța. Trei porci au fost sacrificați prin asomare cu pistol.

În data de 19 august pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Cârța. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.
În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:
• Începând cu data de 22.08.2022 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea CÂRȚA, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: NOU ROMAN si CÂRȚA.
• Începând cu data de 22.08.2022 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea CÂRȚA, cu o rază de 10 km( cuprinde și zona de protecție): CÂRȚIȘOARA, SĂSĂUȘ, ILIMBAV, GLAMBOACA, COLUN, PORUMBACU DE JOS, SCOREIU, SARATA, FV 3 ARPAȘU, FV 1 BRUIU, FV 39 MARPOD, FV 2 NOU ROMAN, FV 5 PORUMBACU, FV 4 BALEA.
S-a decis uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 2 capete tineret porcin, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în dimineața zilei de 20.08.2022, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente (trei capete porcine) s-a realizat prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Cârța.
Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.