Focar de pestă porcină – Nouă porci au fost sacrificați la Cartișoara

Miercuri, 10 august 2022, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Cârțișoara. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 11.08.2022 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Cârțișoara, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: CÂRTIȘOARA și ARPAȘU DE SUS.
  • Începând cu data de 11.08.2022 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea CÂRȚIȘOARA, cu o rază de 10 km( cuprinde și zona de protecție): PORUMBACU DE SUS, SCOREIU, COLUN, CÂRȚA, ARPAȘU DE JOS, NOU ROMAN, din județul SIBIU și localitățile UCEA, UCEA DE SUS si VICTORIA, din județul BRAȘOV

S-a decis uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 9 capete tineret porcin, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în dimineața zilei de 11.08.2022, în vederea limitării răspândirii bolii.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Cârțișoara.

Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.