Cod portocaliu de vânt în mai multe localități din Sibiu – La Şelimbăr e cod galben

Vântul suflă cu putere în mai multe localități din județul Sibiu. Meteorologii au emis două atenționări, una de cod galben, iar alta de cod portocaliu, valabile până joi la ora 08.00, respectiv ora 12.00. Și la Șelimbăr vântul va bate până mâine dimineață.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu, cu valabilitate din data de 05.02.2020, ora 17:00, până în data de 06.02.2020, ora 12:00, pentru următoarele localități din județul Sibiu: Gura Râului, Rășinari, Poplaca, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Boița, Turnu Roșu, Racovița, Cârța, Cârțișoara, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Jina, Poiana Sibiului, Tilișca, Săliște și Orlat. Fenomenele prognozate constau în intensificări susținute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 80-100 km/h, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 metri.

Pentru celelalte localități din județul Sibiu este în vigoare o avertizare de cod galben, cu valabilitatea din data de 05.02.2020, ora 11:30, pâna în data de 06.02.2020, ora 08:00.În intervalul menționat, fenomenele prognozate vor consta în intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, vor fi ninsori viscolite și se va depune strat de zăpadă.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:

• Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
• Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;

În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
• Staționați pe partea dreapta a carosabilului şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat prin comunicarea coordonatelor GPS ;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Totodată, ISU Sibiu recomandă instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, pentru dispozitivele mobile, disponibilă în Google Play și App Store, prin intermediul căreia puteți primi notificări în timp real și a aplicaţiei APEL 112 care permite transmiterea către dispecerat a coordonatelor celui care sună la 112 în momentul iniţierii apelului.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.