Eveniment comemorativ la Troița din Șelimbăr – Două zile de activități importante

Luni, 28 octombrie, se împlinesc 420 de ani de la bătălia de la Șelimbăr, când Mihai Viteazul a înfrânt oastea lui Andrei Bathory, deschizând astfel drumul unirii Transilvaniei cu Țara Românească. Un sibian care s-a reîntors acasă după 27 de ani petrecuți în Canada, dorește să readucă Troița de la Șelimbăr în atenția sibienilor și turiștilor, așa că în aceste zile organizează o serie de evenimente care să marcheze cei 420 de ani. 

Octavian Lecca s-a întors la Sibiu după ce 27 de ani a trăit în Canada. Locuiește pe strada doamna Stanca și aproape zilnic ajunge în zona Troiței de la Șelimbăr. ”Așa am văzut că este în paragină. Nimeni nu știe ce e acolo, dintre turiști. Așa că m-am hotărât să fac ceva în sensul ăsta. Trebuie să o facem cunoscută, să popularizăm însemnătatea locului. am vrut să pun o placă comemorativă, dar așa am constatat că nu face parte din lista monumentelor județului. așa că acum trebuie să aștept să fie inclusă pe această listă de către Consiliul Județean”, a spus Octavian Lecca.

Până atunci însă, sibianul organizează o serie de manifestări în cinstea celor 420 de ani scurși de la bătălia de la Șelimbăr. ”Sâmbătă evenimentele vor începe la ora 11. Se va ține o slujbă, iar elevii de la Școala Regina Maria din Sibiu, mihai viteazul din Șelimbăr și de la școala din Veștem vor depune flori la troiță, vor cânta și vor spune poezii. Profesoara de istorie de la școala din Șelimbăr ne va vorbi despre însemnătatea locului și despre ce s-a întâmplat aici acum 420 de ani. Luni, tot de la ora 11 vor începe evenimentele, va veni din nou un preot, iar de această dată vor veni și reprezentanți ai primăriilor Sibiu și Șelimbăr li elevii școlii din Avrig”, spune organizatorul.

Octavian Lecca are planuri mari pentru Troiță. Vrea să acceseze fonduri europene pentru a o restaura și apoi pentru a o introduce în circuitul turistic al zonei.

 

 

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.