Chirurgi sibieni în Bulgaria – au făcut o intervenție în premieră

Mai mulți chirurgi sibieni au realizat în Bulgaria o operație în premieră pentru această țară. La Sibiu însă, intervenția valvulară aortică endoscopică se face din 2015. 

Patru pacienți diagnosticați cu stenoză aortică severă, una dintre cele mai frecvente și grave afecțiuni ale inimii, au fost operați pe cale minim invazivă, fără deschiderea sternului, de către o echipă mixtă de medici români și bulgari, coordonată de Prof. Univ. Dr. Victor Costache, specialist în chirurgie cardiacă şi doctor în ştiinţe medicale și Dr. Assen Kelchev, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Acibadem City Hospital.

 

“Această procedură minim invazivă are avantaje multiple, de care pacienții care au venit la Sibiu beneficiază de mai bine de 4 ani. În primul rând, durerile postoperatorii sunt reduse la minim, la fel și perioada de spitalizare, pacienții fiind externați după doar trei zile de la intervenție, în timp ce operația clasică, prin sternotomie, necesită spitalizare pentru cel puțin o săptămână. În plus, se adaugă avantajul unei reintegrări aproape imediate în viața socio-profesională, aspect extrem de important pentru pacienți”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor Costache.

Colaborarea dintre medicii români și cei bulgari a început în luna iunie a acestui an, atunci când o echipă condusă de Dr. Assen Kelchev a efectuat un stagiu de pregătire, timp de o săptămână, la Centrul de Boli Cardiovasculare Sibiu, unul dintre centrele de referință din Europa de Est în domeniul chirurgiei valvulare endoscopice.

“Susținem dezvoltarea chirurgiei cardiace minim invazive și în alte centre, motiv pentru care echipa de medici sibieni s-a implicat pro bono în această acțiune. Ne bucurăm că am putut împărtăși cunoștințele noastre colegilor din Bulgaria și că tot mai mulți pacienți cu afecțiuni cardiovasculare vor putea beneficia de efectele procedurilor revoluționare”, a adăugat Dr. Costache.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.