Săptămâna Patimilor, timp de pregătire spirituală pentru şelimbăreni

În perioada cuprinsă între duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim) şi duminica Paştilor (Învierea Domnului) este concentrată cea mai mare densitate de evenimente şi momente liturgice specifice spiritualităţii creştinin-ortodoxe. În săptămâna Patimilor se retrăiesc etapele marcante ale istoriei Mântuirii neamului omenesc: intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, activitatea Sa publică la Templu, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani, arestarea şi procesul Mântuitorului, Patimile, Moartea pe Cruce, punerea în Mormânt, coborârea la Iad, Învierea Domnului.

În această perioadă, bisericile Ortodoxe de pe cuprinsul comunei Şelimbăr au un program liturgic adaptat specificului săptămânii Patimilor şi pregătirii întâmpinării Învierii Domnului. Astfel, se vor celebra Deniile din Săptămâna Patimilor, preoţii îi vor spovedi pe credincioşii dornici să se împărtăşească de Înviere, se vor oficia Sfinte Liturghii (cu excepţia zilei de vineri, aliturgică), iar sâmbătă seara, de la ora 23:30, toată suflarea creştinească se va aduna la biserică pentru a participa la slujba de Înviere şi a lua Sfânta Lumină.

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bungard se vor ţine sfinte slujbe după cum urmează: duminică, 21 aprilie, de la ora 9:00, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie; joi 25 aprilie de la ora 9:00, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie şi de la ora 19:00, Denia celor 12 evanghelii; vineri 26 aprilie, de la ora 19:00, Denia Prohodului Domnului; sâmbătă, 27 aprilie, ora 23:30, Slujba de Înviere.

La Biserica „Sfântul Nicolae” din Mohu se vor ţine sfinte slujbe după cum urmează: duminică, 21 aprilie, de la ora 9:00, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie; joi, 25 aprilie, ora 19:00, Denia celor 12 evanghelii; vineri, 26 aprilie, ora 19:00, Denia Prohodului Domnului; sâmbătă, 27 aprilie, ora 23:30, Slujba de Înviere.

În Şelimbăr, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, se vor ţine sfinte slujbe după cum urmează: duminică, 21 aprilie, de la ora 8:30, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, dar şi de sfinţirea ramurilor de salcie; în fiecare zi a săptămânii, începând de duminică seara, de la ora 18:00 se vor oficia Deniile; marţi, miercuri, joi şi sâmbătă dimineaţa, de la ora 8:30, se săvârşeşte Sfânta Liturghie; sâmbătă, 27 aprilie, ora 23:30, Slujba de Înviere.

Iar la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Veştem se vor ţine sfinte slujbe după cum urmează: duminică, 21 aprilie, de la ora 8:30, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie; în fiecare zi a săptămânii, începând de la ora 18:00 se vor oficia Deniile; joi dimineaţa, la ora 8:30 se săvârşeşte Sfânta Liturghia unită cu Vecernia; sâmbătă 27 aprilie, la ora 23:30, pe platoul din faţa bisericii, se va oficia Slujba de Înviere.

Pentru credincioşii care îşi doresc să participe în săptămâna Patimilor la slujbe ortodoxe după rânduiala mănăstirească, există posibilitatea de a merge la Schitul Veştem. Perioada de pătimire a Domnului, încununată de moartea Sa pe Cruce ca jertfă de răscumpărare a păcatelor neamului omenesc, şi de bucuria Învierii, alături de promisiunea Vieţii Veşnice şi a Împărăţiei Cerurilor, necesită o atitudine de împreună-pătimire alături de Mântuitorul Iisus Hristos, în ultima şi cea mai dramatică săptămână din viaţa Sa pământească. De aceea, Biserica recomandă, după puterea şi ascultarea fiecăruia, o perioadă de rugăciune mai intensă, post mai aspru, participare la sfintele slujbe, primenire sufletească, mărturisirea păcatelor şi comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfânta Euharistie. Doar asumând sfintele Pătimiri ale Domnului, la care de bunăvoie S-a supus pentru mântuirea noastră, putem privi cu nădejde spre Ziua Învierii şi putem trăi cu plenitudine bucuria celor 3 zile de sărbătoare pentru tot sufletul creştinesc. Având cuget curat şi inimă bună, fiecare dintre noi va putea primi Sfânta Lumină a Învierii în casa şi familia sa, cântând cu bucurie: Hristos a înviat din morţi, cu moatea pe moarte călcând şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le!

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.