Șoferii prinși cu telefonul în mână la volan rămân fără permis

Un proiect de Lege pentru pentru modificarea legislației privind circulația pe drumurile publicea fost lansat, vineri, de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, MAI vrea să interzică în timpul mersului ținerea în mână a telefoanelor sau a tabletelor.

„Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice Prin prezentul proiect de act normativ se propune: Interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”, se arată într-un comunicat al MAI.

Potrivit sursei citate, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte – amendă (clasa a IV-a) şi șase puncte de penalizare.

„În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști). Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă, se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, potrivit proiectului de lege lansat în dezbatere publică.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.