Infarctul miocardic acut se tratează acum și la Sibiu

Veste bună pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din județul Sibiu: rezolvarea cazurilor de infarct miocardic acut și a unor urgențe vasculare periferice poate fi realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, de către specialiștii laboratorului de cardiologie intervențională existent în „Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”. De altfel, au fost deja realizați pași concreți în acest sens și, în ultimele luni, numărul cazurilor pacienților cu infarct miocardic acut rezolvate intervențional (implant de stent) la SCJU Sibiu a crescut considerabil.

De la începutul anului curent, în cadrul laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul CVASIC au fost realizate aproximativ 300 de implanturi de stent iar numărul pacienților investigați se ridică la 900. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Consiliului Județean Sibiu și al conducerii SCJU Sibiu, care s-au implicat activ în dezvoltarea activității prin asigurarea unei părți a resurselor financiare precum și fără sprijinul considerabil al sponsorilor cum ar fi Romgaz S.A care a asigurat în 2018 suma de 500.000 lei pentru tratamente endovasculare în patologii arteriale si venoase stabile si acute – în cadrul laboratorului. Sponsorizări au mai fost obținute de la Gama și Ti Net. În același timp, decisivă a fost și completarea colectivului de specialiști prin angajarea unui nou medic cu competențe în cardiologia intervențională, Dr. Radu Pretorian care, alături de Dr. Cornel Ioan Bitea, poate realiza implanturile de stent pentru pacienții cu infarct miocardic acut.

Rezultatele concrete ale demersurilor întreprinse sunt scăderea cu 16% în 2018 a numărului de pacienți cu IMA transportați la Târgu-Mureș, comparativ cu anul anterior. Mai mult, datorită tratamentului percutant al bolilor coronariene realizat în ultimii doi ani în cadrul laboratorului, s-a constatat o scădere cu 15% a incidenței infarctului miocardic acut în Sibiu (118 cazuri în 2018 față de 141 în 2017)
Posibilitatea de a trata intervențional pacienții cu infarct miocardic acut în cadrul SCJU Sibiu aduce cu sine o serie de avantaje majore cum ar fi: scăderea numărului de cazuri transferate în centrul terțiar de care aparține Sibiul, mai exact la Târgu Mureș și implicit scăderea costurilor per pacient transferat, în condițiile în care tromboliza anterioară transportului se ridică la 3000 lei iar costul transportului cu elicopterul aproximativ 5000 lei (o oră de zbor fiind 1200 euro). Mai mult, este eliminat disconfortul pacientului precum și riscul asociat transportului aerian/terestru atât pentru pacient cât și pentru personalul medical.

“Practic, un pacient cu infarct miocardic acut ajuns la UPU Sibiu, va putea beneficia de posibilitatea de a fi tratat gratuit, în fereastra terapeutică optimă, prin realizarea intervenției în cadrul laboratorului de cardiologie intervențională al spitalului. Pe lângă avantajele economice ale scăderii costurilor spitalului, există o multitudine de avantaje de ordin medical cum ar fi scăderea complicațiilor tardive, posibilitatea unui prognostic mai bun pe termen mediu și lung și chiar creșterea calității vieții pacientului cu posibilitatea reintegrării sociale”, a explicat Dr. Cornel Ioan Bitea, medic coordonator al activității laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul spitalului.

Legat de planurile de viitor privind activitatea laboratorului de cardiologie intervențională, Dr. Cornel Ioan Bitea a declarat: “ne dorim ca, din 2019, să extindem această activitate prin extinderea serviciului permanent 24 de ore din 24 și, pe cât posibil, 7 zile din 7, astfel ca un un număr cât mai mare de pacienții să poată beneficia de tratament specific în cazurile de IMA la SCJU Sibiu, fără a mai nevoie de transfer”.

În acest sens, se fac demersuri pe lângă Ministerul Sănătății pentru dotarea celei mai mari unități sanitare a județului cu încă un angiograf care să permită o activitate optimă în rezolvarea pacienților cu patologii cardio-vasculare acute sau cronice.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.