Valoarea IRCC scade la 5,55% iar românii cu credite variabile vor observa o mică reducere a ratelor

Valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a fost actualizată, scăzând de la 5,66% la 5,55%, ceea ce va influența în mod direct ratele pentru cei care au credite ipotecare cu dobândă variabilă. Această schimbare afectează în special persoanele care au accesat programul „Noua Casă”, conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

Noul indice

BNR a publicat, luni, noul indice IRCC valabil pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025. Astfel, cei care au un credit ipotecar de 50.000 de euro vor observa o mică reducere a ratei lunare de la 1.792 de lei, în prezent, la 1.773 de lei cu noul IRCC de 5,55%. Scăderea se estimează a fi modestă, între 1% și 2%, conform declarațiilor lui Claudiu Trandafir, Business Development Director la Kiwi Finance, pentru Gândul.

Impactul scăderii

În ciuda scăderii recente a indicelui, majoritatea românilor au optat pentru dobânzi fixe, ceea ce face ca fluctuațiile IRCC să nu le influențeze semnificativ ratele. Totuși, aceia care dețin credite ipotecare cu dobândă variabilă vor beneficia de o mică reducere a sumelor lunare de plată.

Pentru cei care urmează să plătească ratele în următoarele trimestre, există posibilitatea ca IRCC să continue să scadă, predicțiile indicând o valoare de aproximativ 5,44% sau chiar 5,25% în lunile următoare, în absența unor evenimente neprevăzute.

Totuși, este de așteptat ca diferențele dintre dobânzile fixe și cele variabile să rămână semnificative, cu un decalaj de peste 250 de puncte de bază în 2025.

Definiția IRCC

IRCC, determinat trimestrial de BNR, reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice din perioada anterioară, considerând toate zilele lucrătoare. Băncile comerciale aplică acest indice pentru creditele cu dobândă variabilă, utilizându-l ca bază pentru determinarea dobânzii ce va fi aplicată în trimestrul următor.

Surse: Gândul, BNR.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.