Experții avertizează asupra riscului febrei aftoase în Europa după focarele din Germania și Ungaria

Experții în medicină veterinară au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul epidemiologic generat de reapariția febrei aftoase în Europa, în urma focarelor recente din Germania și Ungaria. Potrivit Secției de Medicină Veterinară a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” din București, primul caz al acestei boli a fost confirmat în Germania în ianuarie 2025, urmat de un alt focar în Ungaria pe 7 martie, la o fermă situată la doar 1 km de granița cu Slovacia.
Originea infecției este necunoscută în prezent, iar autoritățile au demarat măsuri de control, care includ sacrificarea animalelor afectate și monitorizarea serologică a acestora. „Febra aftoasă este cea mai difuzibilă boală a mamiferelor biongulate. Este România în pericol față de febra aftoasă? Cu siguranță da: libera circulație terestră contribuie la difuzibilitatea naturală a bolii, iar schimburile de animale și produse de origine animală reprezintă factori de risc majori în diseminarea acestei afecțiuni”, avertizează experții.
În contextul sanitar complicat al României, deja afectată de pesta porcină africană și pesta rumegătoarelor mici, specialiștii cer activarea imediată a Manualului operațional pentru febra aftoasă. Printre măsurile recomandate se regăsește intensificarea supravegherii clinice și serologice în zonele de frontieră, precum și instruirea medicilor veterinari pentru identificarea rapidă a bolii.
Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, sugerează că este necesară investigarea disponibilității europene a vaccinului pentru intervenții de urgență. De asemenea, el subliniază necesitatea reevaluării strategiei europene de combatere a bolilor prin sacrificare și propune utilizarea imunoprofilaxiei ca o soluție mai eficientă din punct de vedere economic și social.
Sursa: [Ora de Sibiu](https://www.oradesibiu.ro)