Ziua Internațională a Femeii la 8 martie importanța și tradițiile din România

Ziua Internaţională a Femeii se sărbătoreşte pe 8 martie, având rădăcini ce datează din 1848. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 1911 în Germania, Austria, Danemarca și alte câteva țări europene.

Alegerea datei este inscripționată în istoria unei revolte armate din Germania, unde regele Prusiei a promis reforme, inclusiv votul pentru femei, în urma protestelor. Recunoașterea oficială a avut loc mult mai târziu, în 1975, când Națiunile Unite au adoptat ziua, iar guvernele multor țări au început să o celebreze.

Femei în România

În România, 8 martie se sărbătorește ca Ziua Femeii. Până în decembrie 1989, era cunoscută ca fiind Ziua Mamei, însă, după revoluție, a fost înlocuită cu celebrarea femeilor. Această zi este marcată prin oferirea de flori și cadouri de către bărbați pentru femeile importante din viața lor, inclusiv soții, iubite și mame.

De asemenea, tradițiile din România și Bulgaria păstrează obiceiuri dinainte de căderea comunismului, când copiii ofereau cadouri mamelor, bunicilor și cadrelor didactice de 8 martie. În contrast, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică în România abia în 2010, fiind celebrată în prima duminică a lunii mai.

Surse: Mediafax

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.