Creștere cu 33% a locurilor de muncă în sectorul public în prima lună a anului 2025

Deși începutul anului 2025 a fost marcat de vești despre concedieri în aparatul de stat, luna ianuarie a oferit aproape 900 de locuri de muncă pentru cei interesați de angajarea în sectorul public. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul locurilor de muncă disponibile a crescut cu 33%.
Angajatori în învățământ
La începutul anului, sistemul de învățământ s-a confirmat ca fiind cel mai mare angajator de stat, generând o treime din totalul locurilor de muncă disponibile, conform datelor furnizate de Jobradar24.ro. Sistemul de sănătate a ocupat locul al doilea, cu 271 de poziții deschise în spitale, clinici și direcții de sănătate. Guvernul s-a plasat pe locul al treilea, având aproape 200 de locuri vacante.
Îngrijorări în sectorul public
Bogdan Badea, CEO al eJobs, a subliniat că 2025 a început cu un sentiment de îngrijorare în zona bugetară, amplificat de reducerile de cheltuieli cu personalul și de concedierile anunțate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaților. În schimb, sectoarele de sănătate, educație, Ministerul de Interne și Apărarea sunt exceptate de la aceste măsuri. De asemenea, bugetul alocat salariilor în sectorul public a crescut ușor, cu 1% în comparație cu anul precedent.
Distribuția locurilor de muncă
Bucureștiul domină clasamentul național al angajărilor în sectorul public, cu 160 de locuri deschise. Clujul se situează pe locul al doilea, cu 59 de joburi oferite de instituțiile publice, urmat de Iași, Constanța și Prahova. În contrast, județele Ialomița, Covasna, Bihor, Arad și Mureș au înregistrat cel mai mic număr de angajări, fiecare având mai puțin de 10 poziții disponibile în ianuarie.
Profilul candidaților
Peste jumătate dintre locurile de muncă disponibile s-au adresat candidaților cu studii superioare (white collar). În total, au fost oferite 175 de locuri pentru candidații fără studii superioare (blue collar) și 130 pentru ocupații ce combină aspecte ale muncii de birou și ale muncii fizice (grey collar). Aproape 90% dintre contractele încheiate cu angajații din sectorul public sunt permanente, numărul contractelor temporare fiind în jur de 110.
Tranziția către sectorul privat
Statul a fost considerat, de mult timp, unul dintre cei mai atractivi angajatori, însă se observă o tranziție a atenției spre sectorul privat, mai ales în rândul tinerilor absolvenți. În timp ce instituțiile de stat au avut aproape 900 de locuri deschise în ianuarie, angajatorii privați au postat circa 23.000 de joburi pe platforma eJobs.ro, cele mai mari nevoi fiind în domenii precum retail, servicii, industria alimentară, call center/BPO, turism și transport/logistică.
De asemenea, circa 1,3 milioane de români lucrează în instituțiile de stat, cu 64% angajați în Administrația Publică Centrală și 36% în administrația locală. În comparație, aproape 4,2 milioane de angajați activează în sectorul privat, ceea ce înseamnă că 23% din totalul angajaților din România sunt în sectorul public și 77% în sectorul privat.
(Sursa: eJobs)