Procurorii inițiază acțiune penală împotriva lui Ion Iliescu și Petre Roman în cazul mineriadei

Procurorii militari din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, miercuri, să inițieze acțiunea penală împotriva lui Ion Iliescu și Petre Roman în cazul denumit „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. Această măsură vine în continuarea comunicatelor anterioare din 25 și 26 aprilie 2024, conform cărora cei doi sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității.

În contextul evenimentelor din luna iunie 1990, se afirmă că persoane cu roluri decizionale în statul român au implementat o politică de represiune asupra populației civile din București, provocând moartea a patru persoane și rănirea a peste 1.300 de indivizi. De asemenea, mai mult de 1.200 de persoane au fost private de libertate în mod ilegal.

Acțiune represivă

Între 22 aprilie și 13 iunie 1990, Piața Universității a fost scena unei manifestații semnificative, care a constituit o opoziție la noua putere instaurată în România postcomunistă. Manifestații au cerut ruperea de vechea dictatură, solicitând promovarea unor lideri fără trecut comunist și înființarea unei televiziuni libere, printre alte revendicări reformiste.

Iliescu și Roman, împreună cu conducerea Frontului Salvării Naționale, au orchestrat un atac asupra demonstranților, având ca scop reprimarea opoziției, vizând în special liderii de opinie și studenții care sprijineau valorile democratice.

Grup criminal sistemic

Procurorii au evidențiat faptul că atacul a necesitat coordonarea unei mase mari de indivizi, care au acționat într-un grup criminal de tip sistemic. Aceștia ar fi fost implicați în organizarea și desfășurarea atacului asupra manifestanților. Măsurile represive au fost puse în aplicare prin forțe guvernamentale, inclusiv poliția și armata, precum și prin mobilizarea a peste zece mii de mineri din diferite zone ale țării.

Se susține că acțiunea a fost una sistematică și generalizată, rezultând în patru decese prin împușcare și numeroase abuzuri fizice și psihice. De asemenea, mii de persoane au fost arestate ilegal, fiind supuse la tratamente degradante și lipsite de asistență medicală.

Condiții inumane

Arestările au fost efectuate în condiții improprii, multe dintre victime fiind ținute în garaje, fără să aibă acces la comunicare cu exteriorul. Deținuții, inclusiv femei, bătrâni și minori, au fost supuși la umilințe, inclusiv simularea unor execuții colective.

Procurorii reafirmă că toate aceste fapte au fost reexaminate și reevaluate în urma noilor probe adunate după 4 iunie 2021, când cauza a fost restituită la parchet, anulate probele anterioare și declarat nulitatea măsurilor inițiale.

Aceste acuzații grave subliniază complexitatea și violența represiune din 1990, punând sub semnul întrebării responsabilitatea liderilor de atunci pentru acțiunile desfășurate împotriva cetățenilor protestatari. Sursa: [ora de Sibiu](https://www.oradesibiu.ro).

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.