ITM Sibiu în control la supermarketurile din Sibiu. Au dat o amendă de 20.000 de lei

În perioada 11 martie – 15 martie 2024 s-a desfăşurat Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activitate în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul” Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor” – cod CAEN 47.

În perioada de desfăşurare a campaniei, inspectorii de muncă au efectuat controale la 30 angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul vizat.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost depistate 2 persoane care prestau activitate cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, fapt pentru care s-a acordat 1 amendă în valoare de 20.000 lei.

Au mai fost aplicate 1 amendă în valoare de 1.500 lei şi 15 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Codului muncii privind timpul de muncă, respectiv 21 de avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost acordate 5 amenzi în cuantum de 22.000 lei şi 48 avertismente. În urma controalelor au fost dispuse un număr de 108 măsuri de remediere a deficienţelor.

Neconformităţile constatate în cadrul controalelor efectuate au constat în principal în neinformarea I.T.M. Sibiu asupra prestatorului Revisal, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea zilelor libere de sărbătoare legală, dosare de personal incomplete, lipsa dovezii achitării drepturilor salariale, transmiteri eronate/ incomplete în Revisal, angajatorul nu a respectat prevederile legale privind primirea la muncă a salariaţilor în perioada în care aceştia au contractul individual de muncă suspendat, evaluarea riscurilor incompletă pentru lucrător comercial, lipsa atribuţiilor SSM în fişa postului, control medical incomplet pentru lucrătorii care, pe lângă activitatea de bază, conduc şi maşina firmei, instrucţiunii proprii SSM incomplete.

„Încurajăm angajatorii din sectorul comercial să acorde o atenţie deosebită respectării legislaţiei muncii şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă pentru a asigura un mediu de lucru sigur şi sănătos pentru toţi salariaţii.” – Stănilă Alexandru Marius, inspector şef I.T.M. Sibiu.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.