Magazinele obligate să scadă prețul alimentelor înainte de expirare. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind diminuarea risipei alimentare, potrivit căreia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare. Legea vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform comunicatului de presă al partidului, notează presa națională.

Ce măsuri va aduce noua lege Mai puţină birocraţie:

  • va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
  • Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii;
  • Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără:

  • reducerea preţului la alimente înainte de data expirării; donarea alimentelor;
  • transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
  • folosirea alimentelor la compost.

Primește știrile in timp real

1 Comentariu
  1. bmj.ro spune

    Aceasta este o lege buna si necesara pentru Romania, in special pentru persoanele defavorizate care au nevoie de ajutor alimentar. Este incurajator sa vedem ca se iau masuri concrete pentru diminuarea risipei alimentare si pentru redistribuirea resurselor. Cu ajutorul acestei legi, speram ca vom putea ajuta mai multi oameni sa aiba acces la alimente sanatoase si ca vom reduce impactul negativ al risipei alimentare asupra mediului. Este important sa continuam sa ne implicam si sa contribuim la aceasta lupta impotriva risipei alimentare si sa avem o atitudine mai responsabila fata de consumul de alimente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.