Moartea tragică a unui tânăr de 25 de ani din Avrig. Mamă cere schimbarea protocolului medical pentru a salva vieți

O mamă îndurerată din Avrig vrea să facă o schimbare în sistemul de sănătate, după ce fiul ei a murit săptămâna trecută. Adriana Șerban își dorește ca nici o altă mamă să nu treacă prin suferința pricinuită de pierderea fiului său și își dorește ca tinerii care ajung la urgență cu dureri în zona pieptului sau a gâtului să fie supuși unei ecografii Doppler, ecografie care i-ar fi putut salva viața fiului ei.

Răzvan Orzea Șerban era un tânăr sănătos, ambițios și cu un viitor strălucit în față. Terminase Facultatea de Inginerie și masterul din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și profesa ca inginer la o cunoscută companie din Sibiu. Răzvan nu știa să aibă vreo problemă de sănătate, însă într-una din zile de la începutul lunii februarie i-a venit rău la birou și a mers la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu.

Răzvan a ajuns la urgență, joi, 8 februarie, simțind că are un „nod în gât”. După un control, tânărul de 25 a primit un tratament iar mai apoi a fost lăsat să meargă acasă. Adriana, mama tânărului inginer, a povestit despre cum a decurs controlul odată ce băiatul a ajuns la spital și cum o ecografie Doppler i-ar fi putut salva viața.

„Băiatului i-a venit rău după ce a plecat de la birou, a reușit să conducă până acasă, iar când a ajuns prietena lui i-a spus că este alb la față. Atunci el i-a zis că îi este rău de numai poate și atunci au hotărât să meargă la Urgență. La spital i-au făcut investigații. Prima dată i-au făcut o Electrocardiograma. El le-a spus că simte că are un nod în gât, dar medicii nu s-au gândit că ar putea fi un nod în piept și nu a știut el să se exprime. El mai și voma și a spus că mai avea și dureri de cap. A ajuns la Urgență cu tensiune de 9.4. I-au făcut și un CT cranian. Când a plecat din urgență a primit o recomandare să meargă la un endocrinolog, iar la o radiografie generală i-au spus că are o infecție pe căile respiratorii și i-au dat un antibiotic și a plecat”, povestește mama ui Răzvan.

Vineri Răzvan și-a reluat activitatea și a mers la birou unde, după ce i-a povestit șefului cele întâmplate cu o seară înainte, acesta i-ar fi recomandat să meargă la un medic cardiolog.

„Luni și-a făcut programare să meargă la endocrinolog și i-a spus că nu are nimic. Marți aveau un training de specializare în Ungaria. A plecat cu șeful lui din Sibiu, au mers în Ungaria iar joi s-au întors în România, în data de 15 februarie, la o săptămână de când a ajuns la Urgență. M-a sunat să îmi spună că se simte bine și că nu mai simte nodul în gât. În aceeași zi s-au oprit în Timișoara și urmau să rămână peste noapte acolo. Au luat cina acolo și în jurul orei 23.00 m-a sunat un coleg de-al băiatului să îmi spună că Răzvan este la Medicină Legală”, povestește mama.

„Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog”

La o săptămână după ce Răzvan ajunsese la Urgență din cauza unei stări de rău și a sentimentului de „nod în gât”, băiatul a murit, aflat la cină în Timișoara cu colegii de lucru. „La masă i-a căzut capul pe spate și a făcut stop cardio-respirator. În câteva minute a ajuns ambulanța, a ajuns poliția pentru că era în spațiu public. L-au resuscitat 40 de minute iar medicul de pe ambulanță a zis că o inimă de 25 de ani era imposibil ca la infarct miocardic să nu o pornim”, mai spune mama lui Răzvan, Adriana.

Sâmbătă dimineața, când trupul neînsuflețit al tânărului a ajuns la capela din Arig, a ajuns și certificatul constatator al decesului prin care părinții au aflat că Răzvan a avut anevrism aortic ascendent rupt. „Dacă i se făcea ecografie Doppler, ceea ce nu prevede protocolul, atunci se vedea că aorta lui era îngroșată în partea ascendentă și îl operade urgență la Mureș până nu s-ar fi produs ruptura. Sunt șocată. Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog, dar dacă procedura nu a prevăzut…”, mărturisește mama băiatului.

„Vreau să fac o solicitare la Colegiul Medicilor”

Un medic i-a explicat mamei lui Răzvan de ce nu a fost prevăzută o ecografie Dopper, însă aceasta își dorește ca nici o mamă să nu mai treacă prin suferința ei, de a-și pierde copilul. Femeia spune că nu acuză Spitalul Județean Sibiu deoarece conform protocolului au procedat corect, dar își dorește ca în aceste proceduri să fie integrată și o ecografie Doppler. Femeia ia în considerare să facă o solicitare la Colegiul Medicilor.

„Răzvan a fost asimptomatic. Nu au chemat cardiolog în urgență pentru că Răzvan nu avea simptome cardiace. Aș vrea să prevadă un protocol în care să se facă Ecografie Doppler, să nu mai moară și alții. La un tânăr care ajunge în Urgență, să i se facă și o astfel de ecografie la inimă sau să fie chemat un cardiolog întotdeauna, chiar dacă un tânăr nu se află în comă sau s-a dus pe picioarele lui la Urgență”, spune mama băiatului decedat.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.