Șelimbăr, comuna din România care reprezintă cea mai mică localitate din Europa, lider în Liga 2 la fotbal

Comuna Șelimbăr, județul Sibiu, este liderul Ligii 2 la zi, cu 9 victorii, 5 remize și o singură înfrângere. Această performanță este cu atât mai remarcabilă cu cât comuna are doar 17.492 locuitori, fiind cea mai mică localitate lider europeană la acest nivel în fotbal.

În topul realizat de ProSport, cele mai mari localități europene care bat la poarta promovării pe prima scenă cresc de la 200.000 de locuitori spre peste 1 milion. Regăsim aici fotbalul din Olanda, Germania, Anglia, Bulgaria sau Ucraina.

În fruntea clasamentului se află Septemvri Sofia din Bulgaria, cu o populație de peste 1,2 milioane de locuitori. Pe locul doi se află Karpaty Lviv din Ucraina, cu peste 700.000 de locuitori, iar pe locul trei se află Dynamo Makhachkala din Rusia, cu peste 600.000 de locuitori.

În România, pe locul doi se află Parma din Italia, cu o populație de peste 190.000 de locuitori.

CSC Șelimbăr este însoțită în ultima categorie, cele mai mici localități, de liderii eșaloanelor secunde din Cehia, Slovacia, Elveția ori Belgia. Niciunul însă provenind dintr-o comunitate mai mică decât Șelimbărul!

Povestea ascensiunii de la Șelimbăr

Clubul special din țara noastră a fost înființat în 2016, cu titulatura Viitorul Șelimbăr. Continuator al mai vechiului Sevisul Șelimbăr. În 2019 a promovat în Liga 3, iar în 2021 a intrat în Liga 2.

Înființat în martie 2021, Clubul Sportiv Comunal 1599 Șelimbăr a preluat apoi echipa Viitorul Șelimbăr, iar din vara anului 2024 se dorește ca o nouă asociație sportivă să preia CSC Șelimbăr, pentru a nu mai fi de drept public și a putea avea drept de promovare în prima ligă.

Claudiu Niculescu (47 ani) este antrenorul echipei din noiembrie 2022.

Cele mai cunoscute nume din lot acum sunt Ionuț Năstăsie (32 ani), fostul mijlocaș ofensiv al lui Dinamo București ajuns ulterior pe la U Cluj, Viitorul Constanța sau CFC Argeș, mijlocașul Gabriel Deac (28 ani) cu aproape 100 de meciuri în SuperLigă pentru FC Voluntari și FC Argeș, plus stranierul Valmir Berisha, atacant kosovar-suedez trecut pe la Chindia și Oțelul Galați, lansat în fotbal de AS Roma și care a mai jucat în Grecia (Panathinaikos) sau Olanda (Cambuur).

Performanța echipei din Șelimbăr este cu atât mai remarcabilă cu cât este o comunitate mică și nu are dreptul de promovare în prima ligă. Cu toate acestea, echipa are un lot valoros și un antrenor cu experiență, așa că nu este exclus să fie o surpriză în viitorul apropiat.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.