Investiții majore în tehnică și activități de prevenire. ISU SIbiu, un an plin de noi provocări și numeroase misiuni

Anul 2023 pentru noi, pompierii sibieni a fost unul încărcat, plin de noi provocări dar și numeroase misiuni îndeplinite cu succes. Împreună, am demonstrat încă o dată angajamentul nostru față de comunitatea sibiană și capacitatea noastră de a răspunde prompt în fața situațiilor de urgență. Vom face o trece în revistă a principalelor activități care au avut loc anul acesta și unele dintre cele mai complexe situații de urgență pe care le-am gestionat.

Primul eveniment de amploare care a marcat anul 2023 a fost pe 28 februarie când am aniversat 90 de ani de la înființarea Protecţiei Civile din România. La această dată, în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468, se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Pentru a marca corespunzător acest eveniment au fost organizate o serie de activități pe durata a șapte zile care au inclus sesiuni învățare a acordării primului ajutor și mai multe puncte de informare preventivă pentru cetățeni.

În luna mai au avut loc unele dintre cele mai așteptate competiții pentru elevi „Prietenii pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața”. Competiții în cadrul cărora ne-am bucurat de participarea unui număr de peste 200 de elevi.

În luna iunie ISU Sibiu a găzduit faza regională a Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, unde echipajul de descarcerare al ISU Sibiu s-a calificat la etapa națională care a avut loc la Iași.

Tot în luna iunie au avut loc și Concursurile Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență, iar la începutul lunii iulie la Mediaș a avut loc faza interjudețeană a acestor concursuri.

În luna iulie a avut loc etapa zonală a Competiției Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, competiție în cadrul căreia lotul sportiv al ISU Sibiu s-a calificat la etapa națională de unde au venit acasă cu titlul de vicecampioni naționali.

Începând din luna iulie și până în septembrie pompierii sibieni s-au alăturat misiunii internaționale de stingere a incendiilor de vegetație din Grecia, astfel au participat în aceste misiuni 30 de pompieri sibieni.

Un alt eveniment reprezentativ pentru anul 2023 a fost Ziua Pompierilor de România, anul acesta împlinindu-se 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii. Cu acest prilej  au fost organizate o serie de activități pentru cetățeni, toate fiind încheiate cu o ceremonie militară și o expoziție de tehnică, ce a avut loc în Piața Mare din Sibiu.

Tot anul acesta, acum la începutul lunii decembrie s-au împlinit 30 de ani de la operaționalizarea primului echipaj SMURD în județul Sibiu.

Îmbunătățirea constantă a abilităților noastre de a veni în sprijinul cetățenilor este o preocupare permanentă; astfel desfășurăm periodic exerciții prin care punem în aplicare diferite scenarii ale unor situații de urgență. Anul acesta au fost desfășurate 85 de astfel de exerciții.

În anul 2023 pompierii sibieni au fost puși fața unor situații de urgență de amploare, astfel planul roșu de intervenție a fost activat de două ori: accidentul dintre două autocare pe DN 1 – Hula Bradului unde au fost implicate peste 90 de persoane, majoritatea minori și un accident în lanț pe autostradă  unde au fost implicate 5 autovehicule. Din nefericire au fost și alte accidente grave care s-au soldat cu pierderi de vieți și cu rănirea gravă a mai multor persoane, aproximativ 45 de astfel de accidente unde a fost nevoie inclusiv de intervenția echipajelor de descarcerare. Amintim și cele două explozii care au avut loc în municipiul Sibiu, soldate cu decesul a două persoane și rănirea uneia. De asemenea pompierii au intervenit pentru stingerea a peste 400 de incendii dintre care 120 au fost incendii de vegetație uscată.

Anul s-au făcut investiții majore în tehnica de intervenție, astfel parcul auto al ISU Sibiu a fost suplimentat cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate, trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de medie capacitate, două posturi medicale avansate și o autospecială pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare.

Autospecială de stingere cu apă și spumă de mare capacitate:

  • Autospeciala a fost achiziţionat prin Proiectul VIZIUNE 2020 derulat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Autospeciala RENAULT 10.000 este destinată intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Această tehnică poate fi alimentată cu apă și din surse fără presiune (lacuri, râuri, acumulări de apă etc.), ceea ce reprezintă un avantaj major atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile/situate la mare distanță de hidranți;
  • Caracteristici generale ale autospecialei:
  • Capacitatea rezervorului de apă: 10.000 l.
  • Capacitatea rezervorului de spumă: 400 l.
  • Debit maxim al pompei de refulare a apei: 4000 l/minut.
  • Agregat de pompare cu dispozitiv automat de amorsare, cu două trepte de presiune (joasă și înaltă).
  • Puterea motorului: 512 cai putere.
  • Tracțiune 6×6 cu punți duble pe spate.
  • Deplasarea rapidă: transmisia 6×6 și garda mărită la sol permit deplasarea inclusiv pe terenuri accidentate.
  • Catarg telescopic cu robot de lumini.
  • Dotată cu accesorii specifice stingerii incendiilor.

Autospecială de stingere cu apă și spumă de medie capacitate:

  • Autospeciala a fost achiziţionat prin Proiectul VIZIUNE 2020 derulat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Autospecială are transmisie 4×4 și gardă mărită la sol, care permit deplasarea inclusiv pe terenuri accidentate. Are un rezervor de apă cu capacitate de maximum 4.100 litri și un rezervor de spumogen cu capacitate de 210 litri. Viteza maximă este de 100 km/h, asigurată de un motor de 320 cai putere.
  • Autospeciala poate fi alimentată cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce este un avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.
  • Autospeciala sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și

rural, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului deintervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

Post Medical Avansat – Tip 1 (PMA I):

  • Postul medical avansat a fost achiziţionat prin Proiectul VIZIUNE 2020 derulat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Acesta este o structură mobilă care permite triajul victimelor în cazul accidentelor cu victime multiple, dar și primele măsuri salvatoare de viață. PMA I dispune de un cort de tratament și unul de triaj adecvate pentru a trata simultan maximum zece victime. PMA I mai include și medicamentele, materialele sanitare și echipamentele necesare îngrijirii a 15 – 20 de pacienți, dintre care cel puțin cinci aflați în stare critică, spre exemplu aspiratoare de secreţii, monitoare pentru pacienți, ventilatoare automate, butelii de oxigen, reductoare de presiune, distribuitoare de oxigen, rucsacuri medicale cu echipamentele specifice, precum şi diferite materiale sanitare depozitate în cutiile din interiorul suprastructurii;
  • Echipamentele aferente postului medical avansat sunt transportate într-o rulotă remorcă, tractată de autospeciale destinate acestor misiuni. „Printre dotările PMA I se regăsesc sistemele de încălzire și răcire ale corturilor și sisteme de iluminat exterior și interior. Toate echipamentele electrice se pot alimenta de la un generator de curent din completul Postului Medical Avansat Tip I.

Post Medical Avansat-tip 2 (PMA II):

  • Postul medical avansat 2 a fost achiziţionat prin Proiectul VIZIUNE 2020 derulat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Postul Medical Avansat 2 este format dintr-un ansamblu de 3 corturi, dintre care 2 pentru tratament și unul de triaj, adecvate pentru a trata simultan un număr minim de 30 de victime.
  • Include echipamente de ventilație și monitorizare pentru cel puțin 3 pacienți simultan. PMA este transportat într-un container compartimentat, dispus pe un autocamion care permite deplasarea în zonele greu accesibile.
  • De asemenea, Postul Medical Avansat este dotat cu medicamente, materiale sanitare și echipamente necesare îngrijirii a 50 de pacienți.
  • Postul Medical Avansat (PMA) permite triajul persoanelor afectate în cazul incidentelor cu un număr mare de victime, dar poate asigura și primele măsuri măsuri salvatoare de viață sau de stabilizare a răniților.

Autospecială pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare:

  • Această autospecială a fost achiziționată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Acest vehicul multifuncțional are ca scop deservirea următoarelor tipuri de misiuni:
  • Intervenția rapidă în cazul incendiilor survenite în spații închise.
  • Atacurile ofensive pentru a limita extinderea incendiilor în clădiri afectate.
  • Capacitatea de a penetra și tăia diverse materiale de construcție.
  • Utilizarea unui jet puternic de apă la presiuni ridicate pentru răcirea eficientă a incintei și pentru a combate rapid focul, minimizând consumul de apă.
  • Abordarea incendiilor din exteriorul clădirilor pentru siguranță și eficiență.
  • Controlul focarelor ascunse și gestionarea incendiilor în structuri compartimentate pentru a preveni riscul de reizbucnire sau răspândire a incendiului, limitând astfel pagubele adiționale cauzate de apă.
  • Hidroperforarea materialelor de construcție și utilizarea apei sub formă de ceață, cu eficiență maximă pentru răcire și stingere.
  • Caracteristicile principale ale acestei autospeciale includ:
    • Șasiu IVECO Daily 70C18H.
    • Putere: 131 kW.
    • Tracțiune: 4×2.
    • Viteză maximă: 130 km/h.

Având în vedere multitudinea și diversitatea situațiilor de urgență cu care ne confruntăm rămânem consecvenți în pregătirea echipajelor de intervenție îmbunătățind modului de răspuns, tehnica de intervenție și ne preocupăm constant de prevenirii cetățenilor.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.