Administația liberală din Șelimbăr asigură dezvoltarea durabilă a comunei
Datorită primarului Marius Grecu și a echipei sale, comuna Șelimbăr marchează acum numeroase reușite din perspectiva digitalizării, a construcției infrastructurii educaționale și recreaționale, a tranziției către energie verde, eficientizând atât folosirea bugetului propriu, cât și a liniilor de finanțare naționale și europene.
„Șelimbărul este, într-adevăr, una dintre cele mai bogate comune, dar și una care, fiindcă știe pe ce să cheltuie banii, este în topul celor mai digitalizate primării din România. Personal nu pot decât să mă mândresc cu Marius și cu echipa sa și să spun că felul în care își respectă promisiunile făcute oamenilor este dovada clară a respectului față de aceștia!”, a declarat Raluca Turcan, deputat și președinte al PNL Sibiu.
Banii publici, folosiți în mod transparent și cu rezultate
Bugetul comunei Șelimbăr pentru 2022 este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani, iar aproximativ jumătate dintre acesta este destinat investițiilor, preponderent în domeniul transportului, al infrastructurii rutiere, în educație și servicii de dezvoltare publică.
Astfel, printre cele mai importante lucrări în curs de execuție, în curs de contractare a execuției, în proces de elaborare a documentației sau deja finalizate se numără cele privind modernizarea și reabilitarea a mai multor străzi, amenajarea unei promenade între str. Mihai Viteazu și str. Octavian Goga, stația de pompare Podul de Fier, terenul multifuncțional Bungard, modernizarea iluminatului public stradal și eficientizarea energetică a acestuia, extinderea rețelei de apă Bungard și stația de pompare, amenajarea unei promenade pe malul Râului Seviș, amenajarea pistei de biciclete DN1 – Pădurea Șopa, asigurarea de iluminat public și cablaj metropolitan în cartierul Tineretului și multe altele.
Pe lângă acestea, alte două proiecte importante au fost depuse în cadrul Programului „Anghel Saligny”, în valoare totală de 49,24 milioane de lei: primul dintre ele, de 36,57 milioane de lei, se referă la modernizarea unui drum de legătură între comunele Roșia și Șura Mare, iar celălalt, de 12,66 milioane de lei este destinat modernizării drumului de legătură între Șelimbăr și Roșia.
Se mai dorește, de asemenea, accesarea de bani europeni, o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro, pentru amenajarea lacurilor Șopa în scop turistic, recreativ și piscicol.
Infrastructura de educație, o prioritate pentru administrația liberală de la Șelimbăr
Administrația din Șelimbăr conștientizează importanța infrastructurii educaționale în asigurarea calității învățământului și a opțiunilor pentru copii. În prezent, trei proiecte de construire a unor noi grădinițe și creșe se află în diferite stadii de derulare. Grădinița din cartierul Doamna Stanca, proiect finanțat exclusiv din fonduri proprii, este acum finalizată, iar dosarele de înscriere a copiilor pentru această toamnă sunt în curs de procesare. Mai mult, primarul Marius Grecu a anunțat recent că Primăria Șelimbăr a scos la licitație construcția noii grădinițe din cartierul Tineretului – construcția ar putea fi ridicată în 12 luni, astfel încât este posibilă deschiderea instituției începând cu anul școlar 2023 – 2024.
De asemenea, o nouă creșă cu o capacitate de 70 de locuri va fi construită în cartierul Tineretului de către Compania Națională de Investiții, fiind primul astfel de proiect aprobat pentru o comună în România: ”Suprafața de teren predată în vederea realizării construcției este de 2.127 mp. Construcția propusă are rolul de a ajuta familii tinere din comuna Șelimbăr să asigure copiilor o educație timpuri corespunzătoare”, se arată în referatul de aprobare.
Tot prin CNI se află în derulare construcția unei noi baze sportive, proiect în valoare de 6,55 milioane de lei.
Pași concreți pentru tranziția către energie verde
„Comuna Șelimbăr și-a propus să ocupe o poziție de furnizor de energie pe piața locală și regională a furnizorilor de energie electrică dintr-o sursă regenerabilă pe tehnologie fotovoltaică”, afirmă primarul Marius Grecu.
Acesta susține că Șelimbăr are potențialul de a deveni unul dintre principalii furnizori de energie verde din județ printr-un proiect de peste 178 de milioane euro, accesat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene. Proiectul are în vedere realizarea unui parc energetic fotovoltaic pe o suprafață de 157 hectare, cu o capacitate instalată de 130 MW și 260 de mii de panouri fotovoltaice pentru transformarea energiei solare în energie electrică. Proiectul s-ar putea construi în maxim 36 luni de la începerea lucrărilor. Importanța acestuia pentru mediu este crescută, întrucât ar contribui la reducerea emisiei în atmosferă a 100 de mii de tone de carbon anual.
Parcul energetic nu este singura inițiativă care are în vedere scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră: Primăria Șelimbăr plănuiește să construiască două stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, investiția fiind de aproape 700 mii de lei – aproximativ jumătate din această sumă va fi achitată de administrația locală, iar restul va fi decontată prin Programul privind reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.
De asemenea, se urmărește inițierea unui proiect prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară prin care să se achiziționeze 29 de autobuze electrice, 9 stații de încărcare rapidă și alte 29 de stații de încărcare standard.