Poliția Sibiu la datorie de 1 Mai – Recomandări pentru șoferii sibieni

Aproximativ 400  de poliţişti se vor afla în stradă pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii oricăror evenimente negative, în weekend-ul de 1 Mai.

La nivelul judeţului Sibiu aproximativ 100 de poliţişti vor acţiona zilnic în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică și vor avea ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor. Totodată, polițiștii sunt pregătiți să intervină rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Astfel, în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c., poliţişti de ordine publică, polițiști rutieri, de investigații criminale, acțiuni speciale și de la alte structuri, se vor afla în stradă, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică, precum şi în zonele turistice și de agrement. 

În perioada de referință, în vederea menţinerii şi asigurării unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea producerii unor infracţiuni sau fapte reprobabile, poliţiştii vor acorda o atenţie sporită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează să se desfășoare activităţi cultural – sportive și de agrement.  

Efectivele poliţiei rutiere vor fi prezente pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, în apropierea marilor complexe comerciale în vederea prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizării traficului rutier, precum și în vederea combaterii  excesului de viteză şi a consumului de băuturi alcoolice de către conducătorii auto. 

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Pentru a vă proteja de evenimente neplăcute, poliţiştii sibieni vă recomandă să adoptaţi un minim de reguli de autoprotecţie:

Stimați conducători auto,

Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt de sau din auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi: 

 • Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!
 • Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!
 • Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!
 • Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!
 • Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!
 • Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!
 • Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
 • Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!
 • Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul!
 • Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!
 • Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
 • Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului! Nu lăsaţi bunuri la vedere!

Pentru un trafic fluent şi sigur :

– Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul dinainte, pentru a putea opri în  siguranţă  atunci când condiţiile de deplasare o impun; 

– Nu vă hazardaţi în depăşiri riscante; 

– Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic; 

– Respectaţi  indicaţiile poliţiştilor rutieri.

  În situaţia în care aţi fost victima unui nedorit accident rutier sau sesizaţi producerea unui astfel de eveniment, nu ezitaţi să sunaţi imediat la numărul unic de urgenţă, 112, pentru a solicita sprijinul autorităţilor.

În locurile publice:

 • Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.
 • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice 
 • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere
 • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela
 • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit
 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi facilitate de consumul de alcool

La cumpărături:

 • Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor!
 • Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!
 • Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!
 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112! 

 

 

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.