Aniversare istorică – 420 de ani împliniți de la Bătălia de la Șelimbăr

La împlinirea a 420 de ani de la Bătălia de la Șelimbăr, în care oștile domnitorului Mihai Viteazul le-au înfrânt pe cele ale principelui Transilvaniei, deschizând drumul Unirii cu Țara Românească, luni, 28 octombrie, a avut loc un moment solemn la Troița ridicată pe locul unde au fost îngropați cei căzuți pe câmpul de luptă.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul Ioan-Ovidiu Polexă de la Parohia Ortodoxă Șelimbăr I, cu participarea pr. dr. Vasile Gafton, protopop de Avrig.

„Rostul pentru care am venit astăzi la Troiță este că exact aici, în locul acesta, acum 420 de ani era cam gălăgie: se bucurau cei care au repurtat o biruință asupra celor care ar fi vrut să șteargă cuvântul Acasă din dreptul României. Una dintre strofele care se cântă în imnul național ne îndeamnă: Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine! Pentru Mihai am venit noi aici. Pe Troiță scrie că în 28 Octombrie 1599, deci acum 420 de ani, aici s-a sărbătorit victoria pe care a obținut-o Mihai. Și s-a ridicat monumentul acesta pe Movila lui Mihai, adică noi stăm astăzi aici unde, probabil, cu 420 de ani în urmă, au stat picioarele lui Mihai Viteazul. Și, apropo, „Viteazul” nu-i nume de familie, este un renume dobândit, datorită însușirilor pe care le-a avut domnitorul Țării Românești. (…) Nu-i puțin lucru să faci un arc peste 420 de ani și, astăzi, cu atâta civilizație în jur, dar și cu o turmă de mioare în apropiere, să ne aducem aminte că, probabil, peisajul era unul trist acum 420 de ani, când în jur nu erau decât flăcări și leșuri împrăștiate. Datorită luptei care s-a dat atunci, noi mai putem să spunem astăzi „Acasă-i România”, le-a istorisit pr. dr. Vasile Gafton elevilor prezenți la comemorare.

Membrii ansamblului vocal al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig, coordonați de prof. Ioan Paraschiv, au intonat la finalul slujbei de pomenire imnul național „Deșteaptă-te, Române!” și cântece patriotice precum „Suflet de Român”, „Noi suntem Români”, „Acasă-i România”.

La ceremonia organizată de sibianul Octavian Lecca, au mai participat directorul și câțiva profesori ai Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig, precum și Col. (r) Petru Bejenaru, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Sibiu. Este a doua comemorare din ultimele zile, după ce elevii școlilor din Sibiu, Șelimbăr și Veștem au înfrumusețat Troița, sâmbătă, depunând jerbe și plantând flori ornamentale împrejurul monumentului.

„Aici s-au adunat toți morții care au fost pe toată valea asta unde s-a dat bătălia. Toată valea asta, după bătălie, a rămas plină de leșuri. Nu s-a mai găsit care e român, care e ungur, au fost adunați toți și puși în această groapă comună, aici, unde e movila, punându-se deasupra o Cruce”, a explicat Col. (r) Petru Bejenaru, care a mărturisit că, în vremea când era student la Sibiu, a fost unul dintre figuranții care au jucat în filmul istoric „Mihai Viteazul”, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu.

Manifestările în cinstea împlinirii celor 420 de ani de la Bătălia de la Șelimbăr continuă și seara, de la ora 19:00, în Căminul Cultural Șelimbăr, prin spectacolul „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri!”. Vor concerta Corul clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr (acompaniați de Sergiu Lucaciu), elevii clasei de canto de la Școala Populară de Arte și Meserii (conduși de Mariana Anghel) și Ansamblul „Veselijah” al Asociației Elijah (Dirijor Adrian Grecu). Evenimentul este organizat de Parohia Ortodoxă Română Șelimbăr I, Asociația Elijah, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu și Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr.

 

Vrei să știi mereu ce se întâmplă în comunitate? Te ținem la curent cu tot ce e nou și important! Cu un simplu LIKE ești conectat la tot ce contează în Şelimbăr.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.