Trei focare de pestă porcină în Sibiu – cum prevenim împrăștierea bolii

Șura Mică, Colun și Amnaș – sunt cele trei focare de pestă porcină din județul Sibiu. chiar dacă boala nu se transmite la om, omul este cel care este responsabil în mare parte de împrăștierea virusului. așa că cei de la Direcția Sanitar Veterinară Sibiu ne învață cum să prevenim acest lucru. 

Boala nu se transmite la om. Receptivi la boală sunt porcii domestici și porcii sălbatici(mistreți). Omul ,prin activitățile desfășurate, fără a ține seama de măsurille impuse, poate transmite ușor virusul pestei porcine africane de la o gospodărie la alta (având în vedere virulența extrordinara a acestuia precum și rezistența lui la condițiile de mediu și nu numai).

Principalii vectori ai bolii sunt mistreții, porcii domestici, furajele și nu în ultimul rând , omul, care prin activitatea desfășurată poate veni în contact cu acestea și circulând dintr-un loc în altul(mediu silvatic) sau dintr-o gospodărie în alta poate tranporta virusul , dacă acesta e prezent.

Pentru ca omul, proprietar de porcine,să nu devină vector al virusului trebuie să respecte un minim de măsuri , astfel:
– să nu cumpere porcine de la persoane necunoscute ;
– să nu cumpere animale neidentificate și fără documente sanitare veterinare emise de medicul veterinar arondat exploatației de proveniență;
– să anunțe medicul veterinar de pe raza localitații pentru a evidenția porcinele cumpărate în exploatația acestuia, toate porcinele trebuie să fie identificate și înregistrate în Baza națională de date;
– la orice modificare a comportamentului porcinelor( începând cu lipsa poftei de mâncare) să anunțe imediat medicul veterinar care are obligația de a se prezenta în cel mai scurt timp posibil și a lua măsurile care se impun;
– proprietarii au obligația să țină porcii în adăposturi închise;
– porcii nu se vor hrăni cu resturi alimentare sau cu furaje provenite din zone cu situație epidemiologică necunoscută;
– resticționare persoanelor venite în vizită să circule în zona adăpostului de porci;
– amenajarea unui dezinfector pietonal(de picior) la intrarea în curte /adăpost;
– îmbrăcămintea /încălțămintea folosită doar în adăpostul de animale și schimbată la părăsirea acestuia (acesta va fi spălat și dezinfectat);
– se interzice înstrăinarea porcilor din gospodărie fără avizul medicului veterinar și este interzisă transportarea porcilor cu mijloace auto nedezinfectate și neînregistrate sanitar veterinar;
– creșterea porcilor în adăposturi aflate la liziera pădurii(stâni, cantoane) crește riscul îmbolnăvirii acestora;
– sacrificarea porcilor, dacă proprietarul dorește acest lucru, se va face după un examen clinic al acestora efectuat de medicul veterinar și care , după sacrificare , va recolta o probă de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic;
– carnea rezultată va fi consumată , după procesare, doar în gospodăria proprie.

Reprezentanții fondurilor de vânătoare au obligația de a solicita , atunci când se organizează partide de vânătoare , prezența medicului veterinar oficial în vederea examinării și depistării mistreților care prezintă semne de boală. Totodată reprezentanții fondurilor de vânătoare vor informa despre existența mistreților cu semne clinice de boală sau găsiți morți și vor recolta probe de la toți mistreții împușcați, pe care le vor transporta la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu în vederea efectuării examenelor de laborator.

Animalele bolnave/ucise care au fost diagnosticate cu Pestă porcină africană care sunt identificate și înregistrate în Baza naționala de date se depăgubesc la prețul pieței.

În vederea depistării , diagnosticării , combaterii și stingerii focarelor de Pestă porcină africană un rol esențial îl are buna comunicare între proprietarii de animale și instituțiile responsabile. Practica a demonstrat că eficiența acțiunii este condiționată de informarea de către proprietari de apariția primelor modificări ale comportamentului animalelor.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.