Biblioteca neconvențională din Aeroportul Sibiu a împlinit un an

”Reader on Board„ este un serviciu de bibliotecă publică în spații neconvenționale. La sibiu s-a deschis în incinta Aeroportului internațional, iar acum a împlinit un an de la deschidere. 

Programul a fost pus în practică de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în colaborare cu Aeroportul Internațional Sibiu, cu participarea partenerilor România EduCab și KeepCalling Team și cu susținerea Consiliului Județean Sibiu.

De 365 de zile în Zona Plecări (curse interne și externe) a Aeroportului Internațional Sibiu există un spațiu destinat petrecerii timpului de așteptare prin lectură, cu posibilitatea de a lua cartea mai departe, în călătorie.

”Este un alt gen de împrumut – pe termen nedefinit, extrem de generos, care, printre altele, oferă programului Reader on Board | Cititor la Bord statutul de open-space în care este încurajată lectura, reconectarea cititorului cu cartea/informația tipărită prin degrevarea cititorului de la ”returnarea standard”, la termen, a volumului. Cartea nu se restituie, ci își continuă călătoria, în folosul călătorilor cititori de pe toate meridianele, fiind un purtător de identitate și inițiativă culturală locală, prin mesajele și logo-urile inițiatorilor existente pe fiecare carte.” Anca Vasilescu – inițiator și manager proiect Reader on Board.


Fără îndoială, Reader on Board | Cititor la Bord este un proiect de succes prin impactul major pe care îl are la public, dar și prin efectele generate, ca program, în principala poartă de intrare într-o capitală culturală europeană, Sibiu.
Și, cum succesul se evaluează, concret, în urma analizei unor indicatori de performanță, iată câteva cifre revelatoare:
• 350.000 persoane de la inițierea proiectului: Impact public
• 4.700 persoane : Beneficiari direcți
• 3.690 u.b. : Număr volume recepționate, prelucrate și distribuite
• 57.125,00 lei : Valoare donație carte

„Citește și descoperă lumea! – un motto inspirat al proiectului Reader on Board | Cititor la Bord, care încă de la început și-a propus să aducă mai aproape cititul de experiențele celor care călătoresc, iar după un an de la lansare s-a dovedit a fi un proiect de succes. Îi felicit pe colegii mei care au făcut posibil și care au înțeles misiunea noastră de a contribui prin proiecte inovative atât la creșterea calității spațiilor și diversificarea serviciilor oferite de aeroport, dar în același timp și la încurajarea cititului,” a declarat Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.
Colecția este alimentată, în medie, la fiecare 2 luni, cu carte nouă în limbile principale de circulație internațională. Pe lângă volumele de carte, cu diferite ocazii, pentru cei mai mici călători, pe rafturi se găsesc jucării și jocuri cu personaje și teme celebre din multi-media pentru copii.

„Pentru mulți dintre noi, termenul de călătorie capătă o aură mult mai amplă, și nu doar cea legată de zbor, destinații sau vacanțe. Ne oprim de data aceasta la cea legată de călătoria în lumea foșnetului filelor de carte, deoarece este cea care ne hrănește sufletul și ne motivează înspre alte tipuri de călătorii, necesare dezvoltării în armonie a fiecăruia dintre noi. Împlinim un an de la lansarea proiectul Reader On Board, proiect care ne oferă posibilitatea de a călători în lumea cărților, în lumea cititului la înălțime și a timpului petrecut într-un mod valoros în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu. Ne dorim continuarea și dezvoltarea acestui proiect de suflet pentru noi, dar cel mai important să oferim pasagerilor noștri experiențe de calitate atunci când vine vorba despre aeroportul sibian.” spune Marius Ioan GÎRDEA – Director General Aeroportul Internațional Sibiu

Mulțumim pe această cale în numele tuturor beneficiarilor, în ordinea contribuției: grupului de voluntari România EduCab – Educational Capacity Buildung in Romanian Libraries, Agenției literare Livia Stoia, Forumului Democrat al Germanilor din România, Agenției Literare Marilena Iovu și Grupul Francofon de Afaceri Sibiu, pentru că au au înțeles obiectivele campaniei, furnizând doar produse de top.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.