FOTO – Șelimbărenii care trăiesc în apartamente noi ca într-un beci. Au costat zeci de mii de euro

Mai multe apartamente dintr-un bloc de pe strada Doamna Stanca nu sunt atât de primitoare și confortabile cum se așteptau proprietarii lor să fie atunci când le-au cumpărat. Și asta pentru că spun ei, geamurile termopan nu sunt bine instalate și etanșeizate, așa că atunci când temperaturile scad sticla se umple de condens. Oamenii au plătit zeci de mii de euro pe respectivele apartamente, iar atunci când au dat banii au fost asigurați de calitatea premium a lucrării. 

Au cumpărat vara, iarna au apărut problemele
Sibienii care reclamă proasta montare a geamurilor termopan locuiesc pe strada Doamna Stanca în blocul 91B. Au cumpărat apartamentele de aproape doi ani, dar problemele au apărut încă de la început. ”Am cumpărat în vara lui 2017 două apartamente în bloc. Iarna au început problemele. O dată cu venirea frigului am constatat că pe la geamuri intră aerul, trage curentul, iar din această cauză au început să se aburească și să transpire. Nu sunt bine etanșeizate. Problema geamurilor a devenit din ce în ce mai gravă în sensul că atunci când sunt grade cu minus afară apa care curge pe geamuri efectiv îngheață”, spune Iulian Săvulescu, unul din proprietari.

Între straturile de geam a intrat praf

Oamenii au avut probleme și cu finisajele apartamentelor. ”La una dintre vecine i s-a schimbat faianța cu totul în baie pentru că începuse să se decoloreze, alt vecin a avut probleme cu parchetul, între plăci la un moment dat puteai băga mâna….aici după ce am făcut reclamații și am vorbit cu dezvoltatorul problemele s-au remediat”, spune sibianul.

Geamurile- problema pasată de la o instituție la alta
În situația geamurilor termopan însă situația nu stă deloc bine. Locatarii blocului cu probleme au făcut o plângere la OPC. ”De acolo a venit un comisar la mine în casă, a făcut constatarea, a văzut cum arată geamurile. Am făcut plângere și la firma care a montat geamurile, de acolo au venit doi angajați, au văzut și ei care e problema. Au făcut un test, în sensul că au aruncat cu apă pe geam și au constatat ei astfel că nu sunt probleme de etanșeitate. Cum se poate așa ceva, nu îmi explic. Și îmi spun ei, testul a fost cerut de cei e la OPC”, continuă Iulian Săvulescu povestea.

Continuând să caute o rezolvare, proprietarii au cerut un răspuns din partea celor de la OPC. Aici însă au primit o reacție neașteptată. ”Comisarul care s-a ocupat de dosar mi-a spus că ei nu sunt competenți, să ne adresăm Inspecției în construcții. Am mers și acolo, am făcut reclamație, am așteptat alte 30 de zile, au venit cei de acolo și au constatat problemele. Ca să mai scurtăm din timp am dus personal răspunsul la OPC unde se specifica faptul că geamurile au mucegai, că nu sunt conforme. Văzând că nu mai primesc răspuns, am mers din nou la OPC unde am avut parte de o scenă incredibilă- comisarul avea răspunsul pe birou, dar a răbufnit că cel care a întocmit răspunsul de la Inspecția în construcții este un tâmpit că nu știe să facă un răspuns, și că ei, cei de la OPC, oricum nu sunt competenți. Apoi a ieșit din birou, m-a lăsat acolo și a plecat în alt birou de unde se auzeau povești și râsete”, povestește Iulian Săvulescu.

Alte apartamente, aceleași probleme
Un alt apartament, cel al lui Alexandru Harbean, are aceleași probleme. ”La living geamurile sunt foarte mari, până în podea. Transpiră cam pe un metru pătrat, în mijlocul sticlei, dar și pe margini. Când a fost o noapte cu -23 de grade, dimineața când am deschis geamul am găsit efectiv gheață pe geamuri. Apa din condens care s-a scurs a înghețat.

În plus, nici tâmplăria nu este lipită cum trebuie. Au fost puse puncte de spumă, iar între ele a rămas loc gol”, spune proprietarul.

Și acesta povestește că cei de la firma care a instalat geamurile termopan au venit, au constata neregulile și au plecat. ”A venit cineva, a instalat niște feronerie în plus, urmând să vedem cum evoluează lucrurile. Angajatul de la firmă a constat că geamurile nu sunt conforme, a spus că sunt prea subțiri. Mi-a spus apoi că a vorbit cu patronul și că se vor schimba. Când am revenit cu telefonul că întreb când se va întâmpla asta, mi-a spus că patronul s-a răzgândit și că nu mai schimbă nimic”, povestește proprietarul unuia din apartamentele cu probleme.

În plus, bărbatul spune că de la firma de termopan i s-a transmis că dacă vrea ca geamurile să nu mai facă condens să își monteze un calorifer sub ele. ”Ce răspuns e ăsta? Să îmi montez calorifer? În plus nici nu am cum,pentru că la living geamurile vin până în podea”, spune bărbatul.

Răspunsul firmei- ”Se solicită niște tâmpenii”
Contactat de Ora de Sibiu, administratorul AVI, firma care a montat geamurile termopan la acest bloc, spune că cel care a făcut reclamațiile solicită lucruri nerealiste. ”Ce vrea el sunt niște tâmpenii. Vrea geamuri care să nu piardă deloc temperatură, ceea ce nu este posibil. Din toate blocurile la care am lucrat numai acolo sunt probleme, cum este asta? El vrea ca geamurile să izoleze la fel ca pereții. Nici cei de la OPC nici de la Inspecția în Construcții nu au găsit nimic, dar el continuă reclamațiile”, spune Sorin Avram.


Deși mai mulți locatari ai blocului au aceleași probleme cu geamurile termopan, administratorul AVI spune că este un singur reclamant care are timp de așa ceva. ”Geamurile lui fac condens pentru că are umiditate mult prea mare în casă. Nu este vorba despre ceea ce reclamă el”, susține administratorul.

 

Cum fiecare parte își susține punctul de vedere, urmează ca autoritățile să rezolve conflictul. Fiecare dintre cei doi spune că se vor da în judecată dacă lucrurile nu se rezolvă, sau dacă reclamațiile nu încetează.

 

 

Primește știrile in timp real

3 Comentarii
 1. Temnianu spune

  Sunt blocurile de la marele constructor Roman?

  1. Ora de Șelimbăr spune

   Buna ziua! Este vorba de blocuri din cartierul Ciresica 2.

 2. miki maus spune

  @Roxana- nu se potriveste titlul cu acest continut…. deloc
  @Alexandru Harbean- daca nu se aeristeste o incapere, umiditatea din constructia noua area prostul obicei sa condenseze si o sa te simti ca in beci. Daca ai umiditate s-ar putea sa ti se mucegsiasca si mobila care probabil ca e noua si e pacat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.