Deprecierea leului aduce scumpiri la servicii și alimente, din februarie

Deprecierea constantă a leului aduce scumpiri odată cu luna februarie. Se vor scumpi mai multe servicii și alimentele. Cele importate vor avea prețuri cu până la 8 procente mai mari. Jumătate din alimentele din marile magazine sunt aduse din import, anunță digi24.ro

Înca de la începutul anului, leul a bătut record negativ după record negativ. Iar cu fiecare ban pierdut la cursul valutar, se scumpește și mâncarea pe care o cumpăram de peste hotare. Vorbim despre un procent foarte mare de alimente. 85% din cantitatea de fructe și legume din supermarketuri și piețe provin din străinatate. În plus, laptele și carnea de vită sunt aduse și ele din import – peste un sfert din marfă.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Ne vor aduce cheltuieli mai mari pe următoare perioadă, la alimente. Eu aș estima o creștere între 5 si 8 pocente.

Să luăm ca exemplu 10 kilograme de carne de porc. Costă 35 de euro în Germania. Adăugăm transportul, combustibilul şi alte costuri ale distribuitorului, toate plătite în euro. Astfel, carnea ajunge să coste cu 15 euro mai mult în România. Dacă facem calculul în lei, cele 10 kg de carne sunt mai scumpe cu 7 lei în prezent faţă de 3 august când am avut cel mai bun curs din 2018. La fel se întâmplă şi în cazul fructelor, preţul pentru 10 kilograme de portocale este de două ori mai mare la noi decât în ţara de origine. Iar în lei, costă cu aproape doi lei mai mult faţă de acum 6 luni.

Dana Tănase, vicepreședinte Asociația română a cărnii: În primele 10 luni ale anului 2018, s-a importat din spațiul UE cu 30% mai multă carne decât în anul 2017. În mod normal, România importă carne de porc pentru procesare pentru că din producţia naţională nu se satisface necesarul.

Produsele românești par o alternativă mai ieftină, însă nu este așa, spun experții.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Produselor românești le sunt impuse anumite taxe de raft, de revistă, de lumină, de șters praful, astfel încât prețul produselor din România crește și el să ajungă produsul de același tip importat. Toată creșterea slariului minim de la stat poate fi anulată de aceste creșteri pentru care vom scoate mai mulți bani în buzunar peste o lună.

De la începutul anului, leul a scăzut alarmant în raport cu euro. Doar pe 23 ianuarie euro a crescut cu 4 bani, iar estimările specialiştilor pentru întregul an nu sunt optimiste. Potrivit experţilor, moneda naţională ar putea fi cotată şi la 5 lei la sfârşitul lui 2019.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.