Sute de sibieni au semnat o petiție pentru alipirea Cartierului Arhitecților la Sibiu

Peste 600 de persoane și-au exprimat dorința alipirii Cartierului Arhitecților la Sibiu prin intermediul unei petiții online. Semnatarii motivează acest demers ca fiind oporun atât pentru locuitorii din zona respective, cât și pentru întregul Municipiu Sibiu.

Potrivit inițiatorului petiției, „Cartierul Arhitecților aparține din punct de vedere administrativ-teritorial de orașul Cisnădie. În realitate, acesta este efectiv lipit de partea de Sud a Municipiului Sibiu (de zona Cireșica), dar se află la o distanță de aproximativ 6 kilometri de centrul Orașului Cisnădie. Acest cartier se află într-o continuă dezvoltare și se întinde, de o parte și de alta a drumului județean (DJ 106C) care leagă orașele Sibiu și Cisnădie, pe o lungime de aproximativ 3 kilometri. Putem spune, de fapt, că este o prelungire a Municipiului Sibiu în continuarea Căii Cisnădiei”.

Inițiatorii spun că zona Arhitecților a apărut ca o necesitate de extindere a Municipiului Sibiu datorată câtorva motive:
• lipsa ofertelor de locuințe noi în Municipiul Sibiu, oferte care să fie realiste sub aspectul raportului calitate/ preț,
• cererea crescută de forță de muncă, în contextul apariției tot mai multor companii mari, urmată în mod firesc de creșterea populației prin relocarea tinerilor din zonele cu șomaj crescut.

Astfel, expansiunea dezvoltărilor imobiliare a influențat îndeosebi zonele limitrofe ale Municipiului Sibiu, spre exemplu Comuna Șelimbăr și Cartierul Arhitecților (Cisnădie), care și-au mărit numărul de locuitori cu câteva mii în ultimii 7 ani.
„În ce privește Cartierul Arhitecților, putem spune că dincolo de impozitele pe proprietate, care sunt colectate de Primăria orașului Cisnădie, beneficiile aduse de relocarea tinerilor din alte zone ale țării sunt favorabile Municipiului Sibiu, prin asigurarea forței de muncă atât de necesare în diverse domenii de activitate.
Nu mai puțin important, tinerii sibieni au ales achiziționarea unei locuințe în această zonă, dintr-o serie de motive precum mai-sus menționatul raport calitate-preț ori tendința naturală de grupare a familiilor tinere, cu copii, în zone rezidențiale noi, Municipiul Sibiu fiind actualmente oarecum mai „sărac” din punct de vedere al propriei populații tinere”, se mai arată în petiția online.
Inițiatorii petiției au invocate principalele motive pentru care un demers vizând alipirea Cartierului Arhitecților de

Municipiul Sibiu ar putea fi oportun atât pentru locuitorii acestei zone, cât și pentru Municipiul Sibiu:
1. Cartierul Arhitecților este în fapt o prelungire a Căii Cisnădiei, lipit de zona Cireșica din Sibiu;

2. Locuitorii acestui cartier provin din Sibiu ori din afara acestuia și toți au varii activități care contribuie la bunăstarea economică a Municipiului Sibiu – lucrează sau studiază în Sibiu, accesează servicii publice sau private aparținând Municipiului Sibiu;

3. Creșterea reală a Municipiului Sibiu, atât din punct de vedere teritorial, cât și al populației, l-ar putea face deopotrivă mai interesant pentru viitori investitori și l-ar aduce mai aproape, din alte puncte de vedere, de orașe mai mari, precum Cluj, Timișoara, Iași;

4. Printr-o implicare activă a populației din această comunitate în soluționarea problemelor, alături de autoritățile publice, Cartierul Arhitecților are posibilitatea să devină un frumos cartier al Municipiului Sibiu, dacă viitoarele dezvoltări imobiliare ar fi mult mai strict reglementate și realizate în cadrul unui plan viabil de infrastructură;

5. Primăria Cisnădie a demonstrat că nu are viziune în remedierea problemelor urbanistice a căror apariție a permis-o fără a-și asuma mai apoi acest lucru. Primăria Cisnădie a dovedit că nu este capabilă de gestionarea unei zone atât de populate, cedând presiunilor din partea dezvoltatorilor. Rezultatul constă într-o urbanizare haotică, cu construcții pe alocuri înghesuite ori neintegrate arhitectural în peisajul urbanistic. Nu în ultimul rând, tot lipsa de viziune a autorităților publice locale din Cisnădie a determinat mari probleme în trafic, din cauza lipsei căilor de acces corespunzătoare unei asemenea dezvoltări imobiliare masive;

6. Necesitățile Cartierului Arhitecților nu pot fi satisfăcute de capacitatea bugetului orașului Cisnădie, după cum reiese din declarațiile în presă ale primarului Gheorghe Huja.

Astfel, inițiatorii enumeră câteva necesități „extraordinare” care aparent nu pot fi susținute de către orașul Cisnădie:

  •  transportul in comun;
  •  iluminatul public;trotuare;amenajarea de parcuri/spații verzi;
  •  drumuri de legătură cu Sibiu și/sau Șelimbăr;
  •  unități de învățământ.

7. Lipsa de implicare și dezinteresul manifestat de Primăria Cisnădie în rezolvarea necesităților de trai a locuitorilor Orașului Cisnădie din această zonă. Nu există un plan de investiții nici măcar pentru viitor.

8. Atitudinea sfidătoare a primarului Gheorghe Huja la adresa locuitorilor acestei zone, acesta, edil al orașului care a permis o atare dezvoltare imobiliară, aruncând vina pe simpli cetățeni, cumpărători de bună credință ai imobilelor construite, pentru lucruri care în realitate stau în puterea autorităților publice locale de a fi verificate ori soluționate.

Acest sondaj este pur informativ și nu poate produce alipirea Cartierului Arhitecților la Municipiul Sibiu. Prin acesta se urmăreşte strict identificarea opiniei publice, a dorinței populației în eventualitatea înaintării unui demers în acest sens.

Semnăturile au început însă să apară încă din 14 mai 2017, atunci când s-a dat startul petiției. De atunci și până acum, 650 de persoane au semnat-o.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.