Lucrările la autostrada Sibiu – Pitești nu încep din cauza „taxei pe lăcomie”

„Taxa pe lăcomie” conține o prevedere care are drept efect blocarea licitațiilor pe fonduri europene, potrivit deputatului USR, Cătălin Drulă. Oronanța introduce un articol care spune  că Agenția Națională de Achiziții Publice, nu se va mai ocupa de controlul înainte de publicare al licitațiilor cu finanțare europeană.

Potrivit hotnews.ro, în situația dată, se vor acupa autoritățile de management ale programelor operaționale.

„Printre trăsnăile pe care le conține deja celebra OUG 114/2018 (“OUG lăcomiei”), una a trecut neobservată, dar cu efecte majore: blocarea licitațiilor pe fonduri europene”, avertizează deputatul USR Cătălin Drulă.

Astfel, potrivit acestuia, o modificare introdusă prin articolul 75, punctul 2 se stipulează că de controlul înainte de publicare (“ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai ocupă organismul specializat ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), ci autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-urile).

• Art. 75. – 2. “(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității, cu excepția contractelor sau acordurilor cu finanțare europeană pentru care controlul ex ante se asigură de către autoritățile de management”.

„Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activități și nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitațiile pe fonduri europene sunt în prezent blocate și toată lumea prin ministere/AM-uri se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, spune Drulă.

„În această situație este autostrada Sibiu-Pitești – lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni. Sunt primul care să-i critic pe cei de la compania de drumuri. Dar iată un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetența celor care au introdus această prevedere în OUG. Licitația pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitești nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului”, mai declară deputatul din opoziție.

sursa: hotnews.ro

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.