Încă un caz de violență extremă la Sibiu. Ce spun psihologul și șeful poliției

Povestea adolescentului bătut în Parcul Cetății de șase tineri a avut ecou în mediul on line. Imediat după ce s-a aflat de teribila întâmplare, o sibiancă a povestit pe contul ei de Facebook cum a fost martoră la un incident asemănător, dar care din fericire nu s-a terminat la fel. 

Tânăra spune pe pagina ei de Facebook cum a văzut doi tineri de aproximativ 15 ani care adresau cuvinte jignitoare tuturor femeilor pe lângă care treceau, iar la un moment dat au lovit din senin un elev de școală generală.

”Acum o saptamana, pe la ora 19:30 asteptam autobuzul in statia de autobuze de vis-a-vis de Teatru. Doi copii, cica unul dintre ei de 15 ani si celalalt tot pe acolo..se luau de toate femeile care treceu, la randul meu si eu mi-am primit cateva injurii…dupa 10 min cu ochii pe ei, am observat ca se indeparteaza din statie in drum spre statia de autobuze de la sala Thalia.
S-au intalnit cu inca doi copii, cei doi, se plimbau dupa ce au iesit de la scoala, nici macar nu se cunosteau, dar ei fiind de la scoala nu de la Liceu..mi-am dat seama ca ceva nu este si nu va fi in regula, asadar m-am indreptat inspre ei cu Mama la telefon intreband-o ce as putea face, nu am apucat sa-i pun intrebarea completa mamei mele fiindca acel copil si-a primit deja un picior in stomac! EVIDENT am intervenit! Au trecut doua doamne, bineinteles eu tipam ca am politia la telefon, dar la telefon cum am mai spus, o aveam pe mama care auzea toate cele intamplate…lumea aflata in statie nu a facut nicio miscare sau ceva ce sa imi dea de inteles ca vor interveni.. eu eram speriata, fiindca nu stiam cum sa reactionez, aveam in spatele meu doi copii speriati, unul dintre ei lovit si doi in fata care spuneau injurii la adresa mea…unde vreau eu sa ajung este ca m-am saturat de vorba ASTA ESTE ROMANIA, fiindca noi facem Romania sa fie asa. Cel mai tare m-a dezamagit ca nu am vazut putin ajutor din partea persoanelor care se aflau in momentul acela la 5 pasi de statie…
Educatia,indiferenta si tot ce tine de umanitate se duce pe apa Sambetei…” povestește tânăra sibiancă.

CITEȘTE AICI DESPRE CAZUL ADOLESCENTULUI BĂTUT CRUNT ÎN PARCUL CETĂȚII

Cele două cazuri de violență înregistrate în Sibiu în ultima săptămână nu ar trebui să rămână fără consecințe pentru cei care le-au generat. Asta înseamnă ca polițiștii să fie sesizați de cele întâmplate pentru a-i putea identifica și trage la răspundere pe cei vinovați. În cazul adolescentului bătut în Parcul Cetății familia a depus o plângere la poliție, iar ancheta a început deja.

CITEȘTE AICI DESPRE CE VOR FACE POLIȚIȘTII ÎN ACEST CAZ

Și în cazul copilului agresat în stația de autobuz pașii ar trebui să fie aceeași.

”Persoanele care suferă acte de violență trebuie să depună o plângere la poliție. Altfel noi nu putem face nimic. Iar dacă o depun ar fi bine să o și mențină. Asta pentru că 80% din plângerile depuse pentru violență se clasează prin împăcare. Nu e benefic pentru nimeni acest lucru, pentru că cel vinovat ar putea repeta gestul. Astfel, cei care au fost loviți este bine să depună plângere, apoi polițiștii îi vor îndrepta către pașii pe care trebuie să îi facă ulterior”, explică Sebastian Veștemeanu, șeful poliției municipiului Sibiu.

Astfel de acte pot fi prevenite, și asta încearcă să facă și polițiștii în timpul întâlnirilor lor cu elevii sibieni. ”Actul de prevenție poate fi făcut și de către profesori, nu doar de polițiști. Api, este important ca atunci când cineva este martor la o astfel de scenă să anunțe la 112 evenimentul. Cea mai apropiată patrulă va merge acolo și astfel există șanse mari ca agresorii să fie prinși”, spune Sebastian Veștemeanu.

Ambele cazuri au fost generate de tineri până în 18 ani. Aceste acte de violență sunt cu atât mai greu de înțeles cu cât vin din partea unor tineri. De unde au atâta ură și înclinație către violență, la o vârstă la care preocupările lor ar trebui să fie cu totul altele, explică psihologul Eduard Puiu.

”În principiu comportamentul agresiv al tinerilor este determinat de mediul familial si de mediul social in care aceștia trăiesc. Astfel de acte extreme de violență demască un nivel maximal de furie și frustrare acumulat din cele două medii. Totodată, la nivel de adolescenți, nu sunt definitivate mecanismele de asumare a consecințelor si de control a furiei. Așadar mediul familial al agresorului il frustreaza prin lipsa atenției, afecțiunii si a sentimentului de siguranță, iar mediul social îl impulsioneaza prin exemple de violență extremă, modele negative și reacții lipsite de fermitate din partea legii.”, explică psihologul Eduard Puiu.

 

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata