Moștenirea veștemenilor – muntele Dobrun, câștigat definitiv în instanță

Tribunalul Vâlcea a hotărât printr-o decizie definitivă ca Muntele Dobrun să revină în proprietatea comunei Șelimbăr, astfel încât aproximativ 1.200 de hectare de fond forestier intră în administrarea comunei sibiene. Comuna Șelimbăr a câștigat pe fond încă de la începutul anului, însă acum Tribunalul Vâlcea a dat o decizie definitivă, retrocedând cele 1.289,5 hectare de teren.

Consilierii locali vor avea pe masă la ședința din 28 noiembrie un proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru activitățile de predare-primire a suprafețelor de teren cu vegetație forestieră, de pe raza comunei Voineasa, județul Vâlcea. ”Într-o primă fază noi trebuie să ne ocupăm să facem amenajamentele forestiere, pentru a ști cu exactitate ce se află acolo. Eu am fost pe teren, am văzut că pădurea nu mai este îngrijită de câțiva ani și trebuie începute cât mai repede lucrări de igienizare. Pădurea va intra în Ocolul Silvic Valea Sadului, iar specialiștii de aici se vor ocupa mai departe de administrarea ei”, a declarat primarul Marius Grecu.

Terenul câștigat în instanță a fost inițial donat de către Împărăteasa Maria Tereza locuitorilor din Veștem, pentru serviciile aduse în activitatea de grăniceri ai Imperiului. ”Maria Tereza i-a împroprietărit pe veștemeni cu cele două dealuri de dincolo de Boița, pentru a le mulțumi pentru activitatea pe care au desfășurat-o aceștia. La Veștem era atunci și o importantă școală de grăniceri, dar și bază pentru punctul de frontieră de la Boița. Procesul a fost demarat de administrația Șelimbăr undeva în anii 2000, iar acum avem acest succes, câștigând la Tribunalul Vâlcea”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

În soluția definitivă dată de Tribunalul Vâlcea se stipulează faptul că au fost respinse apelurile formulate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Vâlcea și respectiv de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice. Inițial, Judecătoria Brezoi a statuat dreptul de proprietate al Primăriei Șelimbăr pe muntele Dobrun, iar Tribunalul Vâlcea a confirmat această decizie.

 

Vrei să știi mereu ce se întâmplă în comunitate? Te ținem la curent cu tot ce e nou și important! Cu un simplu LIKE ești conectat la tot ce contează în Şelimbăr.

Primește știrile in timp real

1 Comentariu
  1. Stroila Gabriel spune

    Bravo lor.
    Problema este mai delicata.
    In afara de Dobrun si ceilalti munți Stricațu,Furnica cele 3 Balandre de sus de jos si de Mijloc,Galbenu si or mai fi si altele au apartinut satelor din Marginimea Sibiului si mai de departe ca in cazul comunei Racovita, date de Maria Tereza prin generalul Bucowodata cu înființarea Regimentelor de granita.
    Prin reforma agrară si administrativă din anii 1923 si 1924 a fost mutată granitaintre județele Sibiu si Vâlcea mai la nord, iar acesti munti su trecut in proprietatea județului Vâlcea .
    Ulterior au fost dati in folosință administrației naționale a pădurilor si chiar unor comune di jud Vâlcea.
    Primarii care au consultat arhivele si au avut tenacitatea sa continue procesele au avut castig de cauza.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.