”Grădina Verde„ care cultivă fructe exotice este la Șelimbăr

Vremea căpșunilor a cam trecut, dar parcă ar mai fi binevenite niște fructe aromate. Dar din cele românești, cu gust și miros. Păi nu mai trebuie să așteptați până vara viitoare pentru a vă satisface pofta, pentru că dorința vă este îndeplinită. În Șelimbăr se cultivă așa ceva și sunt disponibile căpșuni chiar acum, la început de noiembrie. ”Grădina Verde Sibiu” este numele fermei, iar aici găsiți legume și fructe proaspete, crescute cât se poate de natural. Dar și multe gusturi exotice.

Căpșunile din noiembrie

Grădina Verde are 6 solarii în care sunt cultivate legume din cele mai diverse. Dar, ceea ce cu siguranță sunt cele mai cerute în această perioadă sunt căpșunile.
”Mirosul și gustul sunt acelea pe care cunoaștem din copilărie. Datorită vremii din această perioadă, care este deosebit de caldă, ne permite să mai putem culege căpșuni delicioase încă câteva săptămâni. E ceva inedit pentru această perioadă, așa că sunt foarte cerute”, spune Diana Mihalache.

Fructe exotice
Începând cu acest an, în serele din Șelimbăr se cultivă încă un fruct exotic: kiwano. Unii îl consideră fruct, alții legumă, dar este sigur faptul că este foarte benefic pentru sănătate și plin de calorii. ”Arată ca un castravete cu țepi, iar gustul lui este o combinație între kiwi, banane, lâmâie și castravete. Peste aproximativ o lună se vor coace primele fructe și le vom distribui. Semințele le-am luat de la SCDL Buzău, unde aceste plante au fost aclimatizate pentru România”, spune Diana Mihalache.

Kiwano, fructul- legumă cultivat la Grădina Verde

O altă noutate pentru serele de la Șelimbăr este lufa. ”Aceasta este o plantă care arată ca un dovlecel. După ce se cultivă, se usucă, iar conținutul spongios uscat poate fi folosit ca burete natural la duș, bucătărie sau oriunde este necesar un burete. Este un burete 100% natural și foarte plăcut la atingere”, explică Diana Mihalache.

Lufa, planta care se transformă într-un burete natural

Legume naturale din soiuri tradiționale, dar și exotice
La Grădina Verde Sibiu se cultivă atât soiuri tradiționale românești, cât și soiuri exotice, mai puțin cunoscute la noi în țară, criteriul de bază în alegerea acestora fiind în primul rând gustul, dar și aspectul acestora sau beneficiile pe care le oferă pentru sănătate.

Legumele și fructele cultivate la Șelimbăr sunt crescute natural: ”Nu le dăm cu ierbicid, buruienile le scoatem noi, cu mâna. Nu le stropim cu insecticide, decât în cazuri foarte rare, atunci când chiar nu putem scăpa de dăunători pe cale naturală (cu extracte, infuzii, ceaiuri, decocturi, fierturi sau plămădeli din plante). Îngrășământul folosit este doar natural: gunoi de grajd, dar și humus de râmă, un îngrăşământ natural, produs cu ajutorul râmelor, un substrat mineral – organic, neavând în compoziţia sa nici un fel de conservant. Râmele transformă absolut orice substanţă organică în cel mai bogat fertilizant organic, cunoscut de om, humusul de râmă. Humusul de râmă posedă în proporţie mare toate cele 16 elemente de care plantele au nevoie”, explică Diana Mihalache.

Legumele de la Grădina Verde nu sunt tratate chimic, astfel că pot fi consumate de copii

De exemplu, în cazul tomatelor pe lângă soiurile românești păstrate de cercetătorii de la SCDL Buzău, au fost cultivate și soiuri exotice de diferite forme (tomate cu puf și aspect de piersică, tomate în formă de pară sau lămâie, tomate gogoșar, etc.) și culori (tomate simple, dungate sau bicolore – roșii, galbene, portocalii, maron, negre, verzi, etc), adunate din toate colțurile lumii.

Același lucru putem spune și despre vinete, ardei sau castraveți. De exemplu anul acesta în serele de la Șelimbăr au fost cultivați castraveții mexicani (în formă de pepene, dar de mărimea unei alune) sau castraveții apple (în formă de măr). La mare căutare au fost și morcovii colorați (violet, roșii, galbeni, albi și bineînțeles portocalii) sau sfecla inelată, dar și napii turcești și napii suedezi.

Flori comestibile
Anul acesta la Grădina Verde Sibiu s-au cultivat pentru prima dată flori comestibile din mai multe soiuri. Pe lângă aspectul pe care îl dă unei farfurii, acestea au și rolul de a completa gustul preparatului din farfurie. Efectul este spectaculos.În curând, pe lângă cele 6 solarii, la Grădina Verde va fi gata încă unul mai mic, în care vom cultiva răsaduri și plante aromatice.

Livrări la domiciliu
Pe lângă faptul că la ei se găsesc legume crescute natural, le puteți avea direct la ușa casei. Comanda se face pe pagina de Facebook, se confirmă, iar apoi primiți legumele acasă. ”Facem livrări la domiciliu și ce este cel mai important este faptul că legumele care sunt comandate de clienți le recoltăm în ziua respectivă. Sunt cât se poate de proaspete, nu stau cu zilele după ce au fost scoase din pământ. Acest lucru este cel mai apreciat de clienții noștri, care mulți dintre ei au devenit fideli. Mulți dintre sibienii care cumpără de la noi au copii cu alergii, și de când mănâncă legumele noastre spun că nu au mai dezvoltat așa ceva, tocmai pentru că nu sunt stropite cu nimic. Ei de fapt erau alergici la substanțele cu care se stropesc legumele, nu la leguma în sine ”, spune Diana Mihalache.

Pe lângă livrările la domiciliu legumele de la Grădina Verde ajung în restaurantele din Sibiu.

 

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.