Lupta părinților pentru vize de flotant crește în amidă cererii mari și a pieței negre

Lupta anuală a părinților pentru obținerea vizelor de flotant a început, iar piața neagră a acestora este în plină expansiune. Pe internet au apărut numeroase anunțuri prin care părinții caută sau oferă astfel de vize, cu prețuri care variază între 250 și 300 de euro.

Viza de flotant

Viza de flotant le oferă părinților posibilitatea de a-și înscrie copiii la școli sau grădinițe considerate mai bune decât cele din zonele lor de reședință. Un intermediar a confirmat prețul, declarând: „Doamnă, 250 de euro este prețul. Un singur flotant pot să vă fac, suntem până în ăia 10, așa cum este legal. Mai mult nu dă voie.” Aceasta informație a fost obținută în cadrul unei anchete jurnalistice, relatează Digi24.

Conform legislației, într-un imobil nu pot fi înregistrate mai mult de 10 persoane cu domiciliu sau reședință temporară. În plus, dacă la aceeași adresă există deja două persoane cu viză de flotant, Poliția este obligată să efectueze verificări. Luiza Moraru, director la Colegiul „Titu Maiorescu”, a explicat: „Noi nu putem verifica veridicitatea acestor vize. Mergem pe încredere, inspectăm doar că este în circumscripția noastră și îl înscriem”.

Problemele părinților

Deși există mecanisme de control, părinții continuă să se plângă că nu mai găsesc locuri la școlile sau grădinițele din apropierea locuințelor lor. Un părinte nemulțumit a declarat: „Eu mi-am dus copilul în alt cartier pentru că au fost ocupate locurile de către cei cu viză de flotant”.

Legea învățământului preuniversitar prevede suplimentarea cu maximum două locuri pentru grupele nou formate, însă cererea rămâne în continuare foarte mare. Potrivit legii, viza de flotant se acordă doar persoanelor care locuiesc mai mult de 15 zile la o adresă secundară. Cei care oferă sau obțin astfel de vize pe baza unor informații false riscă pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Această situație reflectă o problemă mai largă legată de accesul la educație de calitate pentru toți copiii, făcându-i pe părinți să recurgă la soluții alternative în încercarea de a le oferi cei mai buni pași în educație.

Sursa: Digi24.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.