USR propune reguli stricte pentru combaterea conținutului ilegal pe rețelele sociale

USR, prin intermediul inițiativei lui Radu Miruță, președintele Comisiei pentru tehnologia informației din Camera Deputaților, propune reguli stricte pentru eliminarea conținutului ilegal de pe rețelele sociale și pentru limitarea răspândirii informațiilor manipulative, păstrând în același timp dreptul la liberă exprimare.
Proiectul de lege
Conform acestei propuneri, conținutul ilegal ar trebui să fie eliminat în termen de 15 minute de la publicare, cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială. În plus, conținutul manipulatoriu va fi restricționat astfel încât să nu fie distribuit la mai mult de 150 de utilizatori. Platformele care nu respectă aceste reguli riscă sancțiuni din partea ANCOM.
„Este timpul ca România să fie un exemplu de bune practici în ceea ce privește eliminarea conținutului ilegal și limitarea conținutului fals din rețelele sociale. De ce România? Pentru că alegerile noastre au fost anulate, printre altele, tocmai pe motiv de toxicitate în mediul online. Internetul este și trebuie să rămână liber, însă dreptul la liberă exprimare, așa cum spune și jurisprudența CEDO, este limitat de pragul de la care exercitarea lui încalcă libertatea altei persoane. Proiectul depus pleacă de la premisa că inteligența artificială poate deveni, utilizată corect, un scut împotriva conținutului ilegal sau nociv, ajutând la identificarea și eliminarea rapidă a dezinformării, fără a afecta schimbul liber de idei”, afirmă deputatul USR Radu Miruță, conform Mediafax.
Consultări extinse
Înainte de a redacta și depune această propunere, Radu Miruță a avut discuții cu mediul academic, ambasadori ai unor state europene și cu toate entitățile afectate de legislația propusă.
Propunerea legislativă impune furnizorilor de rețele sociale să-și adapteze algoritmii astfel încât conținutul cu potențial periculos, cum ar fi instigarea la ură, violență și dezinformarea majoră, să nu fie transmis mai departe de un număr limitat de utilizatori. În plus, promovarea contra-cost pentru acest tip de conținut va fi interzisă.
„Cu alte cuvinte, ești liber să spui orice, dar dacă ceea ce spui este de natură să prejudicieze grav populația, mesajul tău se va transmite doar la un număr foarte mic de destinatari. Este clar pentru toată lumea că așa-zisele soluții găsite până acum de autoritățile din România nu funcționează. În acest moment, cineva face sesizare, ANCOM analizează dacă se verifică sau nu, după care transmite către furnizor, iar informațiile nocive sunt scoase una câte una, cu penseta. Timp în care un programator generează 1 milion de astfel de postări, pentru care autoritățile nici măcar nu vor putea da număr de înregistrare”, completează Radu Miruță.
Conținut ilegal
Furnizorii de rețele sociale au obligația de a elimina conținutul ilegal, conform definiției date de Regulamentul UE 2022/2065, în termen de 15 minute de la publicare, după procesarea și clasificarea adecvată prin algoritmi de inteligență artificială. Nerespectarea acestor obligații va atrage amenzi de 1% din cifra de afaceri, amenzi ce vor putea fi aplicate de ANCOM, care este singura autoritate responsabilă cu implementarea Digital Services Act în România, pe baza sesizărilor venite de la utilizatori.
Sursa: Mediafax.