Criză de medici de familie în România limitează accesul la servicii medicale rurale

Aproape jumătate dintre localitățile din România se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar accesul la servicii medicale în mediul rural rămâne limitat, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Organizația Salvați Copiii România. Aceasta a alertat asupra faptului că, în mediul rural, medicii de familie au un număr de pacienți de 1,4 ori mai mare decât cei din mediul urban.
Investiții necesare
Pentru a aborda aceste inegalități, Salvați Copiii România a realizat dotarea a 60 de cabinete de medicină de familie din 28 de județe, printr-o investiție de 1 milion de euro în cadrul programului „Primul pas spre sănătate”. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației, a subliniat importanța acestor inițiative: „Accesul limitat la servicii medicale are consecințe dramatice pentru copiii din mediul rural, de aceea este esențial să investim direct în comunități, dotând cabinetele medicilor de familie”.
Beneficiari ai îmbunătățirilor
Aproximativ 12.000 de mame, femei însărcinate și 14.000 de copii sub 3 ani vor beneficia de servicii medicale îmbunătățite, datorită dotării cabinetelor cu 1.400 de echipamente medicale, inclusiv ecografe portabile, electrocardiografe, defibrilatoare și pulsoximetre. „Acum, datorită echipamentelor primite, gravidele vin mai des la control, iar noi le putem oferi informații esențiale despre sarcină și îngrijirea copilului”, a afirmat Dr. Baroti Barna, medic de familie în comuna Cârța, județul Harghita.
Proiecte care salvează vieți
Inițiativa, finanțată de Fundația OMV Petrom cu 1,5 milioane de euro, vizează reducerea mortalității infantile și facilitarea accesului la consultații locale. Aceasta diminuează astfel presiunea asupra spitalelor județene și costurile pentru pacienți, asigurând o mai bună îngrijire medicală pentru comunitățile afectate.
Sursa: Organizația Salvați Copiii România