Verificări în patru centre pentru copii cu dizabilități după nereguli grave semnalate de CRJ

Corpul de control al instituției pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a demarat verificări în patru centre de copii cu dizabilități, ca urmare a unor nereguli semnalate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Printre problemele raportate se numără administrarea de tratamente cu medicamente expirate și practicile de închidere a copiilor cu zăvoare în dormitoare.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Rareș Petru Achiriloaie, a subliniat gravitatea situației și a cerut DGASPC Mureș să ofere clarificări rapide cu privire la aceste cazuri, considerate inacceptabile. El a precizat că dispunerea Corpului de Control în județul Mureș reprezintă prima măsură legală pe care ANPDCA o poate lua.

Aspecte legale

Reprezentanții ANPDCA au reamintit că Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului funcționează sub autoritatea Consiliilor Județene, gestionând serviciile sociale pentru copiii cu deficiențe neuropsihiatrice. Sâmbătă dimineața, CRJ, împreună cu reprezentanți ai Consiliului de Monitorizare, a efectuat o vizită neanunțată la cele patru centre de plasament din Târgu Mureș, unde sunt instituționalizați un număr total de 63 de copii, deși capacitatea licențiată era de 51 de beneficiari.

Nereguli constatate

Vizita a scos la iveală mai multe ilegalități majore, inclusiv faptul că unii copii cu vârste între 3 și 7 ani nu beneficiau de îngrijirea asistenților maternali, așa cum ar impune legea, ci erau izolați în centre. Într-un centru, personalul a recunoscut că a închis copiii în dormitoare din cauza lipsurilor de personal, iar în alte două centre au fost identificate medicamente expirate în aparatele de urgență.

Condițiile de viață și îngrijire din cele patru centre erau inadecvate, cu exemple precum dormitoare supraaglomerate, camere fără uși și spații insalubre. Într-unul dintre centre, un focar de varicelă a fost descoperit, cu cinci copii diagnosticați, iar nu toți erau izolați corespunzător de ceilalți copii.

Bugete și lipsuri

Deși copiii cu dizabilități nu beneficiază de servicii de kinetoterapie, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 preconizează un buget de aproximativ 4,7 milioane RON pentru cele patru centre. Aceste fonduri sunt contestate de CRJ, care susține că nu există o implicare reală a conducerii în verificarea utilizării acestora și că standardele legale pentru serviciile sociale nu sunt respectate.

În urma constatărilor, CRJ a sesizat procurorii DIICOT Târgu Mureș și va continua să facă demersuri pentru a adresa aceste nereguli la Parchetul General.

Sursa: Mediafax

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.