Cod portocaliu de ploi torențiale în județul Sibiu – Recomandările ISU

iony kit 2022

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe alerte meteo, între care un Cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată pentru 4 județe.

Conform ANM, sâmbătă, între orele 15.00 – 20.00, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h, relatează Medifax.

Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Pentru intervalul sâmbătă ora 12.00 – duminică ora 22.00, meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a României.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Un Cod portocaliu va fi în vigoare de sâmbătă ora 12.00 până duminică la ora 10.00 în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de
timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău și Olt.

Totodată, un alt Cod galben este în vigoare sâmbătă în Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei, unde valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sudest a teritoriului.

Alerta vizează Capitala și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt.

ISU Sibiu a emis cu puțin timp in urmă, către populație un mesaj de informare și avertizare Ro-Alert în contextul Codului Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în intervalul 30 Iulie ora 12:00 – 31 Iulie ora 10:00.

Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.