Șelimbărenii cu credite pot avea rate mai mici

Conform unei promisiuni făcute de Guvernul României, care a anunțat schimbarea formulei de calcul pentru ROBOR, persoanele cu credite în lei vor avea rate mai mici.

Modificările ar putea fi făcute chiar săptămâna viitoare prin ordonanţă de ugenţă, anunță observator.tv. Şi „taxa pe lăcomie” se transformă. Devine „stimulent de hărnicie”.

După noua formulă de calcul a ROBOR, teoretic, ratele românilor ar urma să scadă. Indicele este calculat acum în funcţie de estimările împrumuturilor dintre bănci. Pe viitor se va stabili în funcţie de o medie a acestor tranzacţii. Reprezentanţii BNR au unele rezerve: ratele ţin de întreaga economie, nu depind de o ordonaţă de urgenţă, spun ei.
Datele arată că în ultimul an ROBOR a fost mai mare decât viitorul indice. Conform calculelor făcute de finzoom.ro, în acest moment, la un credit „Prima Casă” de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, un român plăteşte 1300 de lei lunar. După noua formulă de calcul a ROBOR, rata ar ajunge la 1230. Adică va fi mai mică cu 70 de lei.
Există însă şi perioade care ar putea da aceste calcule peste cap. Conform datelor BNR, în februarie, dobânda tranzacţiilor efective pe piaţa interbancară a urcat la 3,38%, în timp ce ROBOR la 3 luni era la 3,17%.

Guvernul mai anunţă o modificare: „taxa pe lăcomie” se transformă în „stimulent pentru hărnicie”. Băncile pot scapă de taxa către stat dacă îndeplinesc simultan două condiţii : “Dacă încep să finanţeze coerent şi intens piaţa, dacă reduc această diferenţă între dobânda la depozit şi cea la credite.” – EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor.
FLORIN DĂNESCU director executiv ARB: ” În urma discuţiilor, s-a simtit nevoia unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsurile la aceste propuneri, nu am cum să fac comentarii.”

Românii plătesc printre cele mai mari dobânzi şi rate din Europa. Am ajuns să plătim mai mult şi decât austriecii sau ungurii pentru acelaşi credit. Specialiştii dau vina pe inflaţie şi pe măsurile fiscal-bugetare într-o continuă schimbare.

Vrei să știi mereu ce se întâmplă în comunitate? Te ținem la curent cu tot ce e nou și important! Cu un simplu LIKE ești conectat la tot ce contează în Şelimbăr.

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.