Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată

Farmaciile românești nu vor mai vinde medicamente pe rețetă la bucată. Această practică dezvoltată la noi va dispărea în viitor, conform normelor europene și recomandărilor producătorilor.

Potrivit observator.tv, în farmacile din România, vânzarea medicamentelor pe reţetă, la bucată, nu va mai fi permisă, pe viitor. Nicăieri în ţările UE nu există această practică. Dar în România, e o lovitură pentru cei care se gândesc că nu îşi vor mai putea permite să cumpere anumite medicamente.
Măsura vine la pachet cu implementarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor. Un sistem care va intra în vigoare peste două zile în toate statele membre UE şi care are ca scop eliminarea falsurilor de pe piaţă.
„Toate medicamentele cu prescripţie vor fi obligate să poarte elementele de siguranţă”, spune Laurențiu Mihai, director general OSMR.
În farmacii au apărut deja medicamente ce au sigiliu şi cod unic de identificare. Practic, aceste elemente vă asigură că medicamentul nu este contrafăcut 26:14
Cutiile cu medicamente vor fi scanate de către farmacist înainte de a fi vândute.
„Ruperea acelui sigiliu despre care vorbeam duce la intrarea unor semne de întrebare, mai târziu, vizavi de pacientul următor care va cumpăra medicamente şi va primi medicamente din acea cutie deschisă”, spune Dan Zaharescu, președinte OSMR.
În mod normal, măsura ar trebui să ducă şi la noi modele de decontare a medicamentelor sau la depăşirea cu câteva fracţii a unor cantităţi de medicamente care se eliberează către pacienţi.
Sursa: observator.tv

Primește știrile in timp real

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.